Του Chen Kojira
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Φίλιππος Μπαρδουνιώτης
Ο Xi Jinping, ο σημερινός ανώτατος ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, υπόκειται σε εκτεταμένο έλεγχο και έχει αποτελέσει θέμα ενδιαφέροντος για την Αριστερά σε όλο τον κόσμο. Οι ενέργειές του τον έχουν χαρακτηρίσει ως το «τέλος της Μεταρρύθμισης και του Ανοίγματος», ενώ ταυτόχρονα περιγράφεται ως ο προάγγελος μιας «νέας αυγής του μαρξισμού» στην Κίνα ή διεθνώς. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να αναλύσει τη μεγάλη σημασία της Σκέψης του Xi Jinping για τον Σοσιαλισμό με Κινεζικά Χαρακτηριστικά για μια Νέα Εποχή και τι έχει κάνει υλικά για να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής του κινεζικού λαού.
Αυτό το άρθρο είναι το τέταρτο μέρος της σειράς άρθρων της RTSG που διερευνούν την Κίνα και την οικονομία της, με τα προηγούμενα άρθρα να καλύπτουν τις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας και την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική διακυβέρνηση της Κίνας.
Σε τι αναφέρεται στην πραγματικότητα η «Νέα Εποχή»;
Πρώτον, πρέπει να καθορίσουμε ποια είναι η «Νέα Εποχή» στην οποία αναφέρεται η Σκέψη του Xi Jinping Σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του Xi Jinping, φαίνεται να υπονοεί ότι σε αυτή τη νέα εποχή,
«Η μεταρρύθμιση της Κίνας έχει εισέλθει σε μια ζώνη βαθιών υδάτων, όπου τα προβλήματα που φωνάζουν προς επίλυση είναι όλα δύσκολα»[i].
Είναι προφανές ότι σε αυτή τη Νέα Εποχή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνα είναι καινούργια και δύσκολα. Κατά συνέπεια,
“Η Κίνα έχει φτάσει σε μια νέα ιστορική αφετηρία. Είναι μια νέα αρχή για την Κίνα να εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και να προωθήσει νέους κινητήριους μοχλούς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Είναι μια νέα αφετηρία για την Κίνα να προσαρμόσει την οικονομία της σε μια νέα κανονικότητα και να μετασχηματίσει το μοντέλο ανάπτυξής της. Είναι μια νέα αφετηρία για την Κίνα να ενσωματωθεί περαιτέρω στον κόσμο και να ανοιχτεί ευρύτερα στον κόσμο»[ii].
Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από τους αναγνώστες γνωρίζουν τα ζητήματα που επηρέασαν την Κίνα κατά τη διάρκεια του διορισμού του Xi. Η διαφθορά στα κατώτερα στελέχη του ΚΚΚ, η γραφειοκρατία, τα περιβαλλοντικά ζητήματα που απορρέουν από τη βιομηχανική ρύπανση και η επιρροή της πέμπτης φάλαγγας των Φιλελευθέρων στον κινεζικό κοινωνικοπολιτικό λόγο, για να αναφέρω μόνο μερικά.
Ο Xi Jinping ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Νέας Κίνας, γι’ αυτό και πρόκειται για μια «Νέα Εποχή». Χαράσσει μια πορεία που έχει έρθει σε ρήξη με την παλιά μορφή του κινεζικού μαρξισμού, καινοτομώντας, μεταρρυθμίζοντας, προσαρμόζοντας και κυρίως βελτιώνοντας. Η Σκέψη του Σι Τζινπίνγκ είναι η θεωρητική υλοποίηση του «κινεζικού σοσιαλισμού 3.0»
Αυτή η νέα εποχή ανακηρύχθηκε επίσημα και κατοχυρώθηκε στο σύνταγμα τον Μάρτιο του 2018 μετά την πρώτη σύνοδο του 19ου Εθνικού Συνεδρίου του Κόμματος[iii].
Ο Μάο Τσετούνγκ δημιούργησε τον «Σοσιαλισμό 1.0», ο Ντενγκ δημιούργησε τον «Σοσιαλισμό 2.0» και τώρα είναι η σειρά του Xi. Υπάρχει ένα ρητό στην Κίνα που λέει ότι: «Ο Xi Jinping είναι ο πρώτος που θα κάνει την αρχή του σοσιαλισμού»:
Ο Μάο Ζεντόνγκ έκανε το κινεζικό έθνος να σηκωθεί όρθιο, ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ έκανε τον κινεζικό λαό πλούσιο και ο Σι Τζινπίνγκ θα κάνει τον κινεζικό λαό ισχυρό[iv].
Για την κληρονομιά του Μάο και την κληρονομιά του Ντενγκ
Ο Μάο Τσετούνγκ και ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ
Πριν από την άνοδο του Xi Jinping, υπήρξε μια κρίση απόψεων σχετικά με τον ρόλο της Μεταρρύθμισης και του Ανοίγματος. Πολλοί από την «Αριστερή Απόκλιση» αρνήθηκαν τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα της περιόδου μετά τον Ντενγκ. Ενώ πολλοί από τη «Δεξιά απόκλιση» αρνήθηκαν τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα της περιόδου του Μάο. Αυτό που θέσπισε ο Xi Jinping έχει ονομαστεί ««δύο πράγματα που δεν μπορούν να αρνηθούν (το ένα το άλλο)» .
“Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ιστορική περίοδο μετά τη Μεταρρύθμιση και το Άνοιγμα για να αρνηθούμε την ιστορική περίοδο πριν από τη Μεταρρύθμιση και το Άνοιγμα. Ούτε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ιστορική περίοδο πριν από τη Μεταρρύθμιση και το Άνοιγμα για να αρνηθούμε την ιστορική περίοδο μετά τη Μεταρρύθμιση και το Άνοιγμα”
– Γενικός Γραμματέας Xi Jinping[v]
Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπορεί να παραβλέψει ή έστω να αποκρύψει τα λάθη του Μάο Τσετούνγκ. Ταυτόχρονα, το ΚΚΚ δεν μπορεί επίσης να υπερτονίσει τεχνητά τα λάθη του Μάο Τσετούνγκ. Αν συμβεί αυτό, το ΚΚΚ θα έχει παραβιάσει τα ιστορικά γεγονότα και τη θέληση του λαού και θα έχει εισέλθει στον ιστορικό μηδενισμό[vi].
Τα διδάγματα για τους κινδύνους του ιστορικού μηδενισμού είναι κάτι που αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή συζήτηση. Το θέμα αυτό έχει θιχτεί εν συντομία στο παρελθόν, στο πλαίσιο του ρωσικού πλαισίου. Έχει επίσης εξεταστεί εκτενώς σε κινεζικούς επιστημονικούς πολιτικούς ακαδημαϊκούς κύκλους και κινεζικά ντοκιμαντέρ. Το μεγαλύτερο μάθημα του θα μπορούσε να παρατηρηθεί στη Σοβιετική Ένωση, μετά την «αποσταλινοποίηση», την προετοιμασία για τον Γκορμπατσόφ και την τελική κατάρρευση. Συνιστούμε την εξέταση του περιεχομένου με υπερσυνδέσμους για την καλύτερη κατανόηση του ιστορικού μηδενισμού. Για να ορίσουμε εν συντομία τον ιστορικό μηδενισμό, είναι η αφαίρεση της εθνικής/πολιτιστικής ιστορίας, η απομάκρυνσή από το παρελθόν και την ιστορική καταγωγή απορρίπτοντάς την και καταγγέλλοντάς την πλήρως ή μερικώς. Τέτοια παραδείγματα είναι η καταγγελία του Κρόμγουελ από τους Βρετανούς φιλελεύθερους, η καταγγελία των Ιδρυτών Πατέρων από τους Αμερικανούς φιλελεύθερους, η καταγγελία 1300 ετών μεταϊσλαμικής ιστορίας από τους Ιρανούς φιλελεύθερους ή η αποσταλινοποίηση στη Σοβιετική Ένωση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Feng Wuzhong, διδάκτορα μαρξισμού στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, υπάρχουν σήμερα τέσσερις ευρείες πολιτικές θέσεις σε σχέση με τη φύση της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος, που αντιπροσωπεύονται ως η εποχή του Μάο Τσετούνγκ και η εποχή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ[vii].
Η «υπεραριστερά» στην Κίνα υποστηρίζει την εποχή Μάο και τη Σκέψη Μάο Ζεντόνγκ, αλλά απορρίπτει την εποχή Ντενγκ Σιαοπίνγκ και τον Σοσιαλισμό με Κινεζικά Χαρακτηριστικά. Αυτή η θέση πρέπει να «επανεξεταστεί σε βάθος». Η «Αριστερά», η οποία υποστηρίζει τόσο την εποχή του Μάο όσο και του Ντενγκ, τη Σκέψη του Μάο Τσετούνγκ και το Σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά. Αυτή η θέση πρέπει να «προωθηθεί σθεναρά»[viii].
Η «Δεξιά» στην Κίνα απορρίπτει τον Μάο και τη Σκέψη Μάο Τσετούνγκ, αλλά υποστηρίζει τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ και τον Σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά. Αυτή η θέση πρέπει επίσης να «επανεξεταστεί σε βάθος». Και τέλος, η «Υπερδεξιά», η οποία απορρίπτει τόσο την εποχή του Μάο όσο και του Ντενγκ, τη Σκέψη του Μάο Τσετούνγκ και το Σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά. Αυτή η θέση πρέπει να ” αντιμετωπιστεί σθεναρά “[ix].
Αυτό δείχνει ότι, ενώ οι «Υπεραριστερές» και «Δεξιές θέσεις» είναι ανεκτές ή πρέπει να επανέλθουν στους κόλπους της «Αριστεράς», η «Υπερδεξιά» που επιδιώκει να εμπλακεί σε μια πιθανή αντεπανάσταση, επιδιώκοντας να «αλλάξει το χρώμα της Κίνας», πρέπει να καταπολεμηθεί πλήρως.
Η επιστροφή των συνεταιρισμών
Συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ στο Heilongjiang. Πηγή εικόνας: Χονγκιγκόνγκ Χονγκονγκ: Η πηγή: ThinkChina.
Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις διαδραμάτισαν τεράστιο ρόλο κατά την εποχή του Μάο Τσετούνγκ και του Ντενγκ Σιαοπίνγκ, με τη δημιουργία γεωργικών συνεταιρισμών να αποτελεί τη βάση για τη μεταρρύθμιση της γης. Για τον Ντενγκ, οι επιχειρήσεις των δήμων και των χωριών αποτέλεσαν τη βάση για τη βελτίωση της αγροτικής εκβιομηχάνισης, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλαν στη μείωση της φτώχειας. Ωστόσο, στη δεκαετία του 1990, η δημοτικότητα των συνεταιρισμών μειώθηκε έκτοτε σταδιακά.
Μονάχα μέχρι περίπου το 2007 υπό τον Hu Jintao υπήρξαν νέοι νόμοι που προωθούσαν και ενίσχυαν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, δίνοντας κίνητρα για την οριζόντια ενσωμάτωση των μικρών συνεταιρισμών σε όλο και μεγαλύτερες κοινές συνεταιριστικές οντότητες[x]. Ωστόσο, η δημοτικότητά τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τη θητεία του Xi Jinping.
Το 2015, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ δημοσίευσε μια δήλωση που βασίστηκε γύρω από τη βελτίωση και την ενίσχυση των συνεταιρισμών εφοδιασμού και εμπορίας. Ο σκοπός αυτού ήταν να επιταχυνθεί ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας, να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών και να προωθηθεί η οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης μέτριας ευημερούσας κοινωνίας στις αγροτικές περιοχές[xi].
Το ποσοστό κάλυψης των συνεταιρισμών εφοδιασμού και εμπορίας των δήμων της Ningxia αυξήθηκε από 56% το 2017 στο σημερινό 92,7%. Το 2021, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί συνολικής εκμετάλλευσης του Chongqing αυξήθηκαν σε 6.120 και στα διοικητικά χωριά το ποσοστό κάλυψης έφτασε το 76%.[xii]
Το 2019, ο αριθμός των μελών νοικοκυριών σε συνεταιρισμούς έφτασε τα 66,828 εκατομμύρια και το μέγεθος των μελών επεκτάθηκε σχεδόν 17 φορές, με μέση ετήσια αύξηση 32,8%[xiii]. Υποθέτοντας ότι το μέσο ενιαίο νοικοκυριό περιλαμβάνει 2,92 άτομα[xiv], πολλαπλασιάζοντας το επί 66,828 εκατομμύρια νοικοκυριά, έχουμε 195 εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή το 25,84% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Κίνας (754,47 εκατομμύρια) το 2019[xv].
Το 2020, ο Xi Jinping έκανε μια άλλη δήλωση σχετικά με τους Συνεταιρισμούς Εφοδιασμού και Εμπορίας. Αυτή ενίσχυσε περαιτέρω το σημείο ότι οι συνεταιρισμοί είναι ένα όχημα γεωργικού εκσυγχρονισμού για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του κεφαλαίου και της παραγωγικότητας στη γεωργία. Ταυτόχρονα, οι συνεταιρισμοί χρησιμοποιούνται για χάρη της αναζωογόνησης της υπαίθρου για την κάλυψη του χάσματος/διαχωρισμού μεταξύ υπαίθρου και πόλεων. Αυτό θα συμβάλει περαιτέρω στη βελτίωση του βιοπορισμού των πολιτών της υπαίθρου[xvi].
Ετήσια συνάντηση των μελών του συνεταιρισμού Baimeng, αγροτική επαρχία Shandong, 20 Ιουνίου 2019. Ευγενική προσφορά του Liao Yue.
Το 2021 κυκλοφόρησαν έγγραφα από 17 διαφορετικούς κινεζικούς συνεταιρισμούς με τίτλο « Οι απόψεις εφαρμογής για την κατασκευή και τη βελτίωση του δικτύου υπηρεσιών διακίνησης των συνεταιρισμών, εφοδιασμού και εμπορίας των επαρχιών». Σύμφωνα με αυτό, το σύστημα εφοδιασμού και εμπορίας θα πρέπει να βελτιώσει το επαρχιακό δίκτυο υπηρεσιών κυκλοφορίας των συνεταιρισμών, εφοδιασμού και εμπορίας. Αυτό πρέπει να γίνει με τη διεξαγωγή δράσεων για τη βελτίωση της κυκλοφορίας σε τρία επίπεδα με τις επιχειρήσεις κυκλοφορίας της ραχοκοκαλιάς ως υποστήριξη, το νομό ως κόμβο, την κοινότητα ως κόμβο και το επίπεδο του χωριού ως τερματικό. Τα δίκτυα υπηρεσιών προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν ότι οι νομοί διαθέτουν κέντρα διανομής εφοδιασμού και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι πόλεις διαθέτουν ολοκληρωμένα σούπερ μάρκετ και τα χωριά διαθέτουν ολοκληρωμένους συνεταιρισμούς υπηρεσιών[xvii].
Και στη συνέχεια, το 2022, η Πανκινεζική Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Εφοδιασμού και Εμπορίας εξέδωσε δήλωση σχετικά με την ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων για να βοηθήσουν την κατασκευή συνεταιρισμών στις αγροτικές περιοχές, ενθαρρύνοντας τους περισσότερους από αυτούς να δώσουν εξετάσεις δημοσίων υπαλλήλων με σκοπό την υποβοήθηση της αγροτικής αναζωογόνησης[xviii].
Μερικά από τα θετικά αποτελέσματα των Συνεταιρισμών περιλαμβάνουν τη βοήθεια στην εξασφάλιση υψηλότερου εισοδήματος για τους αγρότες και την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην παροχή μιας αγροτικής αλυσίδας εφοδιασμού, παρέχοντας περισσότερα αγαθά για τη στήριξη των αγροτικών περιοχών[xix].
Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του COVID-19, μπορεί να χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να φτάσουν οι προμήθειες στις αγροτικές περιοχές που βρίσκονταν αποκλεισμένες, ωστόσο οι Συνεταιρισμοί βοήθησαν να καλυφθεί οι ανάγκες. Οι Συνεταιρισμοί ανταποκρίνονται επίσης στις κυβερνητικές οδηγίες για την ταχεία οργάνωση της παραγωγής ή των γεωργικών προμηθειών κατά τη διάρκεια κρίσιμων ελλείψεων. Για παράδειγμα, στις 6 Αυγούστου του 2021, οι Συνεταιρισμοί συντονίστηκαν γρήγορα από την κυβέρνηση για την ταχεία διάθεση προϊόντων λιπασμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η προμήθεια γεωργικών υλικών. Αυτό χρησιμοποιήθηκε για την ταχεία ανάκτηση της γεωργικής παραγωγής μετά από μια φυσική καταστροφή[xx].
Μέλη του συνεταιρισμού επιθεωρούν τις ζημιές σε ένα αγρόκτημα του συνεταιρισμού του χωριού Huangchun, στην επαρχία Sichuan, μετά το σεισμό του 2008. Πηγή εικόνας: Gung Ho Cooperative.
Οι συνεταιρισμοί χρησιμοποιούνται επίσης ως εργαλεία για την παροχή υπηρεσιών μεγάλης κλίμακας, επαγγελματικών και βασισμένων σε επιλογές σε νέες γεωργικές επιχειρηματικές οντότητες και μικρούς αγρότες. Επικεντρώνονται στη μείωση του αριθμού των χημικών λιπασμάτων και στην αύξηση της αποδοτικότητας, στην πρόληψη παρασίτων και ασθενειών και στην πρόληψη φυσικών καταστροφών, ώστε να προωθηθεί η αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Οι συνεταιρισμοί συνέβαλαν επίσης στη συνεργασία με τις κομματικές επιτροπές για την επιτήρηση της παραγωγής ρυζιού και την έγκαιρη προειδοποίηση και συνεργάστηκαν με τα τμήματα εποπτείας της αγοράς για την πάταξη της υπερτιμολόγησης και της κερδοσκοπίας των τιμών. Αυτό σημαίνει ότι οι Συνεταιρισμοί εξυπηρετούν επίσης ένα διπλό ρόλο ως πειθαρχικό εργαλείο της αγοράς. Συμβάλλουν στην παροχή βοήθειας προς το ΚΚΚ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων δεν θα υποφέρουν από κακόπιστους φορείς που διακινούν προϊόντα με υψηλές τιμές και να αποτραπεί η ταχεία διόγκωση των τιμών των τροφίμων (ιδίως του ρυζιού)[xxi].
Ωστόσο, ενώ δεν έχει ενταχθεί κάθε αγρότης σε συνεταιρισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι η γη τους κατά κάποιον τρόπο απαλλοτριώθηκε (η γη εξακολουθεί να ανήκει συλλογικά στο χωριό του οποίου κατοικούν και καλλιεργούν). Αυτοί οι μη συνεταιρισμένοι αγρότες ζουν στη δική τους μικρή οικογενειακή εκμετάλλευση για τα προς το ζην και περιστασιακά πωλούν τα προϊόντα τους για εισόδημα. Το 98% όλων των γεωργικών επιχειρήσεων στην Κίνα διευθύνεται από μικρούς αγρότες. Οι μικροί αγρότες αντιπροσωπεύουν το 90% των εργαζομένων στη γεωργία και η καλλιεργούμενη έκταση γης που διαχειρίζονται οι μικροί αγρότες αντιπροσωπεύει το 70% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης γης[xxii].
Όλοι οι μικροκαλλιεργητές είναι είτε μέλη ενός συνεταιρισμού είτε εργάζονται σε μια οικογενειακή εκμετάλλευση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενθαρρύνει και να πιέσει πολύ περισσότερο τους οικογενειακούς αγρότες να ενταχθούν και να σχηματίσουν συνεταιρισμούς. Και το ΚΚΚ ενθαρρύνει και προσπαθεί να βρει περισσότερους τρόπους να στηρίξει την αγροτιά στην ύπαιθρο για να βελτιώσει την παραγωγικότητα της εργασίας της και να αναβαθμίσει την αποδοτικότητα του κεφαλαίου της.
Εν ολίγοις, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι ο Xi επαναφέρει στο προσκήνιο μια παλαιότερα θεωρούμενη «ξεπερασμένη» ή «παρωχημένη» μορφή επιχείρησης. Το ΚΚΚ υπό τον Xi χρησιμοποιεί τους Συνεταιρισμούς με σκοπό την οικονομική αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και ως τρόπο βελτίωσης των παραγωγικών δυνάμεων στο πεδίο της γεωργίας. Οι Συνεταιριστικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας.
Σχετικά με το ζήτημα της στέγασης/ακίνητης περιουσίας
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκφωνεί ομιλία κατά τη διάρκεια του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, 2017. Πηγή εικόνας: Associated Press/NYT.
Η περιβόητη δήλωση που ειπώθηκε στο 19ο συνέδριο του κόμματος το 2017, «Τα σπίτια είναι για να ζούμε, όχι για κερδοσκοπία», προκάλεσε βαθιές αλλαγές και κλόνισε τα θεμέλια της κινεζικής οικονομίας. Αυτή η κερδοσκοπία στη στέγαση επιδεινώθηκε από την υπερβολική εξάρτηση των τοπικών κυβερνήσεων από τη «χρηματοδότηση της γης», και συγκεκριμένα από το φαινόμενο της πώλησης γης σε κατασκευαστές ακινήτων σε δημοπρασίες. Αυτό οδήγησε τους κατασκευαστές ακινήτων να αυξήσουν τις τιμές των διαμερισμάτων για να καλύψουν το κόστος, ενώ ταυτόχρονα έπαιρναν μεγάλα δάνεια από τις κρατικές τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιουσιακών τους στοιχείων έγινε παθητικό. Και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία φορολογική επιβάρυνση για την κατοχή ακινήτων σήμαινε ότι ορισμένα άτομα αγόραζαν πολλά σπίτια ως μορφή επένδυσης σε ακίνητα για να τα μεταπωλήσουν για υψηλότερα κέρδη[xxiii].
Επομένως, ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της δήλωσης του Xi Jinping; Η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε τον κανονισμό που είναι γνωστός ως «τρεις κόκκινες γραμμές», ο οποίος παρέχει τρεις βασικούς δείκτες της οικονομικής υγείας των κατασκευαστών ακινήτων. Οι τρεις κόκκινες γραμμές είναι ο λόγος υποχρεώσεων προς ενεργητικό (εξαιρουμένων των προπωλήσεων) που δεν υπερβαίνει το 70%, ο λόγος καθαρού χρέους προς ίδια κεφάλαια κάτω του 100% και τα ταμειακά διαθέσιμα τουλάχιστον ίσα με το βραχυπρόθεσμο χρέος. Αυτό έγινε για να αποτραπεί η λήψη μεγάλων δανείων από τις επιχειρήσεις χωρίς πρόθεση αποπληρωμής στην τράπεζα[xxiv].
Κεντρικά γραφεία της Evergrande στο Shenzhen της Κίνας, 2021.
Το σημείο καμπής συνέβη το 2021, με την καταστροφή της Evergrande. Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Evergrande, Xu Jiayin, ήταν στο κόμμα, και αφού η Κίνα είναι «διεφθαρμένη» ή «καπιταλιστική», σίγουρα θα έβγαζαν από τη μέση την Evergrande. Σωστά;
Όχι, ο Xu διαπίστωσε ότι η κάρτα μέλους του δεν τον βοηθούσε καθόλου. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση άρχισε να διαλύει τον γίγαντα των ακινήτων. Η Wall Street Journal το αποκάλεσε «ελεγχόμενη κατάρρευση». Η Evergrande αναγκάστηκε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία σε άλλες εταιρείες. Ωστόσο, αυτό παρουσίασε ένα πρόβλημα. Τι θα γινόταν με τα σπίτια που η Evergrande δεν είχε ακόμη τελειώσει, αλλά προορίζονταν να πωληθούν σε αγοραστές κατοικιών[xxv].
Όταν η Evergrande χρεοκόπησε, τα νέα σπίτια της δεν είχαν ολοκληρωθεί. Αυτό, όπως είναι λογικό, εξόργισε πολλούς ανθρώπους. Έτσι, προχώρησαν σε απεργία για τα ενυπόθηκα δάνεια. Δεκάδες χιλιάδες αγοραστές κατοικιών σε δεκάδες πόλεις της Κίνας σταμάτησαν συλλογικά να πληρώνουν το χρέος τους το καλοκαίρι του 2022, απαιτώντας να ολοκληρωθούν πρώτα τα σπίτια τους[xxvi].
Και αφού η Κίνα είναι «τόσο αυταρχική», σίγουρα η Κίνα θα πατάξει αυτές τις «απεργίες υποθηκών», σωστά; Λάθος. Λίγους μήνες αργότερα, η απεργία δεν είχε συντριβεί ή περιοριστεί. Αντίθετα, επεκτάθηκε[xxvii].
Αλλά τι έκανε η Κίνα ως απάντηση; Οι ρυθμιστικές αρχές υποσχέθηκαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των απεργών και η κυβέρνηση θέσπισε την επιείκεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι καθυστερημένες πληρωμές δεν θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην πιστωτική βαθμολογία[xxviii].
Η Κίνα θέσπισε επίσης ετήσια ανώτατα όρια τιμών 5% για την αύξηση των ενοικίων, ώστε να βελτιωθεί η οικονομική προσιτότητα των νοικοκυριών[xxix]. Εκτός από τον έλεγχο της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας, η κινεζική κυβέρνηση προώθησε μια σειρά πολιτικών για την ανάπτυξη της κοινωνικής στέγασης.
Η κυβέρνηση του Xiamen, στην επαρχία Fujian, μείωσε κατά 45% την αγοραία τιμή 4.000 διαμερισμάτων. Η κυβέρνηση της Henan αγόρασε 1.050 διαμερίσματα από την Evergrande, η κατασκευή της οποίας διακόπηκε λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε. Σε γενικές γραμμές, η κινεζική κυβέρνηση προμηθεύει 6,5 εκατομμύρια νέες ενοικιαζόμενες κατοικίες χαμηλού κόστους σε 40 μεγάλες πόλεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2021-2025, για να διευκολύνει τις στεγαστικές δυσκολίες 13 εκατομμυρίων νέων ανθρώπων (πόλεις πρώτης βαθμίδας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, θα προμηθεύσουν συνολικά 1,87 εκατομμύρια μονάδες ενοικιαζόμενων κατοικιών χαμηλού κόστους). Μόνο το 2021, 936.000 μονάδες παρείχαν στέγαση σε 2 εκατομμύρια νέους σε 40 πόλεις[xxx].
Το 2023, το Πεκίνο ονόμασε τις τελευταίες εβδομάδες δύο «μεγάλα έργα» ως το κέντρο της στεγαστικής του πολιτικής: την οικοδόμηση κοινωνικών κατοικιών και την ανακαίνιση υποβαθμισμένων συνοικιών στο κέντρο της πόλης. Τα έργα αυτά έχουν πολιτική υποστήριξη σε ανώτατο επίπεδο και θα μπορούσαν σύντομα να έχουν πίσω τους 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (138 δισεκατομμύρια δολάρια) ή και περισσότερο από την υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης. Η ανακαίνιση των αστικών χωριών σε 35 πόλεις θα μπορούσε να σημαίνει 150 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νέων κατοικιών ετησίως, γεγονός που θα βοηθούσε στην αύξηση κατά 10% της έκτασης των νεοσύστατων ακινήτων το 2024, αντιστρέφοντας την πτώση κατά 23% το 2023[xxxi].
Οι αγοραστές ελέγχουν τις προσφορές σε μια έκθεση οικιστικών ακινήτων κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης ακινήτων στην πόλη Nantong, στην επαρχία Jiangsu της ανατολικής Κίνας. Πηγή εικόνας: Εικόνα 1: Asia Times.
Ο δυτικός Τύπος θα ήθελε να πιστέψετε ότι οι νέοι κανονισμοί του ΚΚΚ για τις επιχειρήσεις και την οικονομική παρέμβαση της κυβέρνησης καθοδηγούνται από τα αυθαίρετα καπρίτσια του Xi ή της κομματικής γραφειοκρατίας. Αυτό δεν ισχύει. Αυτοί οι νέοι κανονισμοί αφορούν την εξυπηρέτηση του λαού και τη διασφάλιση της ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Πού αλλού ακούτε για την έννοια της «απεργίας υποθηκών»; Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στη Δύση, ειδικά στις ΗΠΑ. Πώς νομίζετε ότι θα αντιδρούσε η κυβέρνηση όταν οι τράπεζες θα άρχιζαν να διαμαρτύρονται για τις χαμένες πληρωμές; Δεν χρειάζεται να φανταστείτε, ας ρίξουμε μια ματιά όταν συνέβη μια παρόμοια κρίση στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του 2008 – 2009.
Ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 έχει να κάνει με τα ενυπόθηκα δάνεια ρυθμιζόμενου επιτοκίου (ARM). Στις ΗΠΑ, η διαπραγμάτευση των ARM ήταν άκρως ληστρική, υποσχόμενη αρχικά πολύ χαμηλό επιτόκιο, το οποίο στη συνέχεια θα αυξανόταν σημαντικά αργότερα. Οι άνθρωποι που αναλάμβαναν τέτοια ενυπόθηκα δάνεια σχεδίαζαν να αναχρηματοδοτήσουν το ARM τους αργότερα για να αποφύγουν την καταβολή των υψηλότερων επιτοκίων ή σχεδίαζαν να το πουλήσουν πριν από αυτό. Αλλά μετά την κατάρρευση της αγοράς, είχαν κολλήσει στο ARM τους, και οι δανειστές δεν επέτρεπαν την αναχρηματοδότηση[xxxii].
Στην Κίνα; Δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Τα κινεζικά επιτόκια είναι συνδεδεμένα με τα βασικά επιτόκια δανείων που καθορίζονται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, τα οποία κατά τη διάρκεια της «κρίσης των ακινήτων» μειώθηκαν προσεκτικά[xxxiii]. Μόλις οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ΗΠΑ δεν μπορούσαν να αντέξουν τις υψηλότερες πληρωμές των στεγαστικών δανείων τους, οι τράπεζες προέβησαν σε κατασχέσεις, κατάσχοντας τα σπίτια τους. Αλλά στην Κίνα, αντί για κατασχέσεις, η PBOC ενθάρρυνε τις τράπεζες να επιτρέψουν την αναχρηματοδότηση των ενυπόθηκων δανείων, εις βάρος των κερδών τους[xxxiv].
Έτσι, ενώ ιδιωτικοί κατασκευαστές όπως η Evergrande και η Country Garden υπέφεραν, τα επιτόκια των υποθηκών των Κινέζων ιδιοκτητών ακινήτων έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το μέσο ποσοστό αθέτησης των στεγαστικών υποθηκών παρέμεινε ελάχιστο.
Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων της Κίνας. Πηγή εικόνας: Council For Foreign Relations.
Η «ανεξαρτησία» της κεντρικής τράπεζας επαινείται από τους δυτικούς οικονομολόγους. Το ΔΝΤ συνήθως την επιβάλλει στις περιφερειακές χώρες ως όρο διαρθρωτικής προσαρμογής. Μόλις μια χώρα-θύμα χάσει τον έλεγχο της δικής της οικονομικής πολιτικής, είναι ανήμπορη να τερματίσει την υπανάπτυξή της. Αλλά στην Κίνα, ακόμη και η συζήτηση για την πιθανότητα ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας δεν είναι καλή ιδέα. Αν το κάνετε αυτό αυτές τις μέρες, μπορείτε να περιμένετε μια επίσκεψη από «επιθεωρητές κομματικής πειθαρχίας»[xxxv].
Ως απάντηση στην κρίση των ακινήτων επίσης, το Reuters ανέφερε ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση ήταν η σταδιακή εθνικοποίηση της αγοράς ακινήτων. Επιτράπηκε στις τράπεζες να χορηγούν πιστώσεις σε κρατικούς εργολάβους, αλλά δόθηκε εντολή να αποφύγουν τις ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων[xxxvi].
Οι κρατικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν σημαντικότερο ρόλο στην αγορά ακινήτων. Το 2022, οι κρατικές επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν περίπου το 40% του μεριδίου αγοράς όσον αφορά τις πωλήσεις με βάση τις εκτιμήσεις της South China Morning Post. Με τον προηγούμενο αριθμό πριν από αυτή τη αποκαλούμενη κατάρρευση το 2021 να είναι περίπου το ένα τρίτο ή το 33% του μεριδίου αγοράς. Οι επιδόσεις των πωλήσεων αποκλίνουν σε ολόκληρο τον τομέα. Κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι σήμερα, οι κρατικές επιχειρήσεις και οι ποιοτικοί εργολάβοι όπως η CR Land, η Coli, η Longfor Property και η Yuexiu σημείωσαν αύξηση των πωλήσεων μεταξύ 70% και 215% σε ετήσια βάση. Σε πλήρη αντίθεση, οι πωλήσεις των προβληματικών ιδιωτικών κατασκευαστών όπως οι Times China, Sunac China και Zhongliang Holdings μειώθηκαν κατά 50 έως 60 τοις εκατό σε ετήσια βάση, λόγω της απροθυμίας των αγοραστών κατοικιών να αγοράσουν από αυτούς[xxxvii].
Ωστόσο, μέχρι το 2023, το 89% των νέων αγορών γης θα προέρχεται από κρατικούς εργολάβους, βοηθούμενους από τις ισχυρότερες δυνατότητες χρηματοδότησης και πωλήσεων που διαθέτουν. Επειδή οι κρατικές εταιρείες έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα χρηματοδότησης, το μερίδιό τους στην αγορά γης αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση για τους μικρούς και μεσαίους εργολάβους να αποκτήσουν γη (κυρίως) στις κεντρικές πόλεις[xxxviii].
Ακολουθεί ένα διάγραμμα από την China Index Holdings για να σας βοηθήσει να το απεικονίσετε:
Το αριστερό κυκλικό διάγραμμα είναι σε όρους χρηματικής αξίας, το δεξιό κυκλικό διάγραμμα είναι σε όρους επιχειρήσεων.
Στο διάγραμμα, το 10,7% της νομισματικής αξίας της απόκτησης γης το 2023, προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Το 22,3% προήλθε από τοπικούς εργολάβους κρατικών επιχειρήσεων. Το 57,8% προήλθε από κεντρικές κρατικές επιχειρήσεις. Το 9,2% προήλθε από κοινοπραξίες. Όσον αφορά την απόκτηση επιχειρήσεων, το 15% προήλθε από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το 29% προήλθε από κεντρικές κρατικές επιχειρήσεις, ενώ το 51% προήλθε από τοπικούς προγραμματιστές κρατικών επιχειρήσεων. Και τέλος, το 5% προερχόταν από κοινοπραξίες.
Και πιο πρόσφατα, το 2024, το κράτος επαναβεβαίωσε ότι οι προβληματικοί ιδιώτες εργολάβοι θα αναγκαστούν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους και να πέσουν στο κενό. Η κυβέρνηση δεν θα τους διασώσει ούτε θα τους βοηθήσει οικονομικά με οποιονδήποτε τρόπο. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την παράδοση των έργων ακινήτων και όχι να προστατεύσει τις επιχειρήσεις των κατασκευαστών ακινήτων[xxxix].
Μια και μόνο φράση προκάλεσε τόσο βαθιές και θετικές αλλαγές για τους πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας.
Μεταρρυθμίσεις της υγειονομικής περίθαλψης
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα δημόσια νοσοκομεία χρησιμοποίησαν την πολιτική προσαύξησης της τιμής των φαρμάκων κατά 15% για να αυξήσουν τα έσοδα των νοσοκομείων και οι γιατροί είχαν κίνητρο να συνταγογραφούν φάρμακα υψηλής τιμής και περιττά φάρμακα στους ασθενείς. Κατά συνέπεια, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους επιβαρύνθηκαν με τεράστιες φαρμακευτικές δαπάνες. Ορισμένοι μάλιστα ωθήθηκαν ή επέστρεψαν στη φτώχεια λόγω της ασθένειας, γεγονός που σταδιακά προκάλεσε ευρεία ανησυχία στο κοινό και την κυβέρνηση[xl].
Πριν από τον Xi Jinping, υπήρξαν, φυσικά, προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Ο Εθνικός Κατάλογος Φαρμάκων με Επιστροφές (NRDL) δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2000 για να βελτιώσει την πρόσβαση και την αποζημίωση για τα φάρμακα που αγοράζονται από τα νοσοκομεία[xli].
Η NRDL επρόκειτο να επικαιροποιείται κάθε 2 χρόνια, με χιλιάδες εθνικούς και επαρχιακούς εμπειρογνώμονες να συμμετέχουν σε μια πολύπλοκη διαδικασία ψηφοφορίας. Λόγω της πολύπλοκης φύσης της διαδικασίας προσαρμογής και της έλλειψης προσωπικού, ενημερώθηκε μόνο δύο φορές (2004 και 2009) πριν από το 2016[xlii]. Η μεγάλη καθυστέρηση μεταξύ των επικαιροποιήσεων των NRDL σήμαινε ότι τα νέα φάρμακα θα αντιμετώπιζαν σημαντικές καθυστερήσεις μεταξύ της έγκρισης και της αποπληρωμής. Από το 2003 έως το 2013, εγκρίθηκαν 360 νέα φάρμακα στην Κίνα. Ωστόσο, μόνο 76 (21%) εισήχθησαν στην NRDL[xliii].
Οι δημοσιονομικές επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη στη ΛΔΚ έχουν υπερτριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2018. Στα νέα φάρμακα, οι φαρμακευτικές εταιρείες από την Pfizer έως τη Roche έχουν συμφωνήσει σε μειώσεις τιμών έως και 70%. Για τα γενόσημα φάρμακα, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 52% μέχρι στιγμής μέσω ενός κυβερνητικού προγράμματος μαζικής αγοράς. Η χρηματοδότηση για τις κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας έχει υπερτετραπλασιαστεί μέσα στο διάστημα 2017-2019[xliv].
Το 2016, η Εθνική Επιτροπή Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων και το Υπουργείο Ανθρώπινων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκίνησαν τον πρώτο γύρο διαπραγμάτευσης για τις τιμές των φαρμάκων σε εθνικό επίπεδο και την πρόσβαση στα NRDL. Με τον νέο μηχανισμό, η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να «μαζέψει» φάρμακα και να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων με αντάλλαγμα το καθεστώς αποζημίωσης. Τελικά, 3 φάρμακα (gefitinib, icotinib και tenofovir disoprox) από τα 5 υποψήφια έφτασαν επιτυχώς σε συμφωνία με την κυβέρνηση, μειώνοντας τις τιμές τους κατά 58,36% κατά μέσο όρο[xlv].
Το 2018, ιδρύθηκε η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Υγείας (NHSA) ως υπηρεσία για την ενσωμάτωση της ευθύνης για τη βασική ιατρική ασφάλιση και τη διαχείριση των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών υπηρεσιών[xlvi]. Μετά τη σύστασή της, η ΕΣΥΑ ξεκίνησε τον γύρο διαπραγμάτευσης του 2018, ιδίως για τα αντικαρκινικά φάρμακα. Μετά από 2 μήνες διαπραγμάτευσης, 17 αντικαρκινικά φάρμακα εισήλθαν στο ΕΣΥΔ με μέση έκπτωση τιμής περίπου 56,7%, εκ των οποίων η υψηλότερη έφθασε το 70%.
Το Erbitux ήταν ένα από τα φάρμακα που αποτέλεσαν αντικείμενο επιτυχούς διαπραγμάτευσης σε αυτόν τον γύρο, το οποίο είναι ένα στοχευμένο φάρμακο για το παχύ έντερο, τον τράχηλο και την κεφαλή. Πριν ο παράγοντας καταχωρηθεί στο NRDL, οι ασθενείς μπορούσαν να τον αγοράσουν μόνο στην αρχική τιμή, δηλαδή 4.200 RMB ανά φιάλη. Μετά από διαπραγματεύσεις, έπεσε στα 1.295 RMB ανά φιάλη[xlvii].
Από το 2015 έως το 2023, η NRDL είχε κατά μέσο όρο 56% μείωση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, με ποσοστό επιτυχούς διαπραγμάτευσης 77,7%[xlviii].
Το 2022, αναλύθηκαν 12 αντικαρκινικά φάρμακα εντός της κατηγορίας με 7 καρκινικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων 18 εγχώριων (21 ενδείξεις- 21 βασικές δοκιμές) και 18 εισαγόμενων (21 ενδείξεις- 27 βασικές δοκιμές) νέων αντικαρκινικών φαρμάκων, αντίστοιχα. Η διάμεση μηνιαία τιμή θεραπείας των εγχώριων και των εισαγόμενων φαρμάκων από τα έτη κυκλοφορίας έως το 2022 είχε μειωθεί σημαντικά κατά 71% και 62%, αντίστοιχα. Επιπλέον, η διάμεση μηνιαία τιμή θεραπείας των εγχώριων στοχευμένων αντικαρκινικών φαρμάκων που κυκλοφορούσαν στην αγορά κατά την κυκλοφορία (3786 δολάρια έναντι 5393 δολαρίων) και την τελευταία (1222 δολάρια έναντι 2077 δολαρίων) ήταν σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη των εισαγόμενων φαρμάκων. Μια μείωση κατά 67,73% και μια μείωση κατά 61,49%, αντίστοιχα[xlix].
Το 2021, τα VBP της ινσουλίνης είχαν μείωση της τιμής κατά 48,75% περίπου[l]. Το 2022, προμηθεύτηκαν σαράντα δύο προϊόντα ινσουλίνης από 11 εταιρείες, με μέση μείωση τιμής 42,08%[li].
Πηγή Εικόνας: Statista.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Legatum, η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, ενώ το 2022 θα ξεπεραστεί από την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Αλλά δεν πρέπει να εξετάσουμε μόνο την προμήθεια φαρμάκων, πρέπει επίσης να εξετάσουμε την αντίδραση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην κρίση του COVID-19.
Μέχρι τις 31 Μαΐου 2021, συνολικά 162,4 δισεκατομμύρια RMB ¥ είχαν διατεθεί από τις κυβερνήσεις όλων των επιπέδων για την καταπολέμηση του ιού. Οι ιατρικοί λογαριασμοί 58.000 εσωτερικών ασθενών με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις είχαν εξοφληθεί από τη βασική ιατρική ασφάλιση, με συνολική δαπάνη ¥1,35 δισεκατομμύρια, ή ¥23.000 ανά άτομο. Το μέσο κόστος για τη θεραπεία των ασθενών Covid-19 σε σοβαρή κατάσταση ξεπέρασε τα ¥150.000, και σε ορισμένες κρίσιμες περιπτώσεις το ατομικό κόστος ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο RMB, όλα καλυμμένα από το κράτος[lii]. Το ιατρικό κόστος των επιβεβαιωμένων και ύποπτων ασθενών με COVID-19 καλύπτεται κυρίως από την ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης και την οικονομική επιδότηση και τα άτομα δεν χρειάζεται να πληρώσουν[liii].
Όσον αφορά την ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης, το 2020, περίπου το 95% του πληθυσμού έχει τουλάχιστον βασική ασφαλιστική κάλυψη υγείας. Συνολικά το 25% των ατόμων που καλύπτονται από τη βασική ιατρική ασφάλιση συμμετέχουν στην ιατρική ασφάλιση των εργαζομένων, συνολικά 344 εκατομμύρια άτομα (το 75% συμμετέχουν στην ιατρική ασφάλιση των κατοίκων, συνολικά 1,017 δισεκατομμύρια άτομα). Η ιατρική βοήθεια έχει επιδοτήσει 78 εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους για να συμμετάσχουν στη βασική ιατρική ασφάλιση και η κάλυψη των φτωχών ανθρώπων έχει σταθεροποιηθεί σε ποσοστό άνω του 99,9%. Η κάλυψη της ασφάλισης μητρότητας συνεχίζει να επεκτείνεται. Στο τέλος του 2020, υπήρχαν 235,673 εκατομμύρια άτομα που συμμετείχαν στην ασφάλιση μητρότητας και 11,669 εκατομμύρια άτομα απολάμβαναν παροχές[liv].
Το 2014, η ονομαστική αναλογία αποζημίωσης της νοσηλείας ήταν 85% στα νοσοκομεία των δήμων, 70% στα νοσοκομεία των επαρχιών, 55% στα δημοτικά νοσοκομεία και 50% στα επαρχιακά νοσοκομεία[lv].
Μέχρι το 2020, οι δαπάνες υγείας από την τσέπη της Κίνας στο σύνολο των δαπανών υγείας μειώθηκαν από 59,5% το 2000 σε 27,70% το 2020. Αυτό σημαίνει ότι το 2020, το 72,30% των δαπανών υγείας θα καλύπτεται από την ασφάλιση[lvi].
Εν ολίγοις, μπορούμε να δούμε ότι τα βήματα που κάνει ο Xi Jinping για τη μεταρρύθμιση και τη βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στην Κίνα είχαν απτά αποτελέσματα στην αύξηση της οικονομικής προσιτότητας των ιατρικών φαρμάκων για τον μέσο πολίτη.
Αύξηση των μισθών και αυτοματοποίηση
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013-2022, υπό τον Χι Jinping οι μισθοί στη μεταποίηση διπλασιάστηκαν. Οι Κινέζοι εργάτες αμείβονται κατά μέσο όρο με 8,29 δολάρια την ώρα σε σύγκριση με τους Μαλαισιανούς, Φιλιππινέζους, Βιετναμέζους, Ινδούς και Ταϊλανδούς εργάτες που δεν αμείβονται πάνω από 3 δολάρια[lvii].
Μέσοι μισθοί εργαζομένων στη μεταποίηση από το 1990-2022[lviii].
Το εργατικό δυναμικό της Κίνας δεν έχει υποστεί ούτε μία μείωση μισθών σε ονομαστικούς όρους από το 2012 έως το 2021. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία έχουν υποστεί τουλάχιστον μία μείωση μισθών κατά την ίδια περίοδο.
(The Daily Shot, 03-Nov-2023)
Είναι ενδιαφέρον ότι το 2016, το κόστος εργασίας προσαρμοσμένο για την παραγωγικότητα στην Κίνα είναι μόνο 4% φθηνότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2003, η ωριαία αμοιβή στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 42 φορές υψηλότερη από ό,τι στην Κίνα˙ η διαφορά έπεσε στις εννέα φορές το 2009. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια 6 ετών, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μειώθηκε κατά 4,66 φορές ετησίως[lix].
Αλλά αν δεν συνυπολογίσουμε την παραγωγικότητα, το 2001, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ήταν 30 φορές, μέχρι το 2016 όμως είχε μειωθεί στις 6,5 φορές. Και μέχρι το 2021, είχε συρρικνωθεί στις 3,5 φορές. Έτσι, κατά τη διάρκεια 21 ετών, το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μειώθηκε κατά 1,26 φορές ετησίως[lx].
Πολλοί ειδήμονες μπορεί να ισχυριστούν ότι αυτή η αύξηση των μισθών καθιστά την Κίνα «μη ανταγωνιστική» και θα μειώσει την παραγωγικότητα της εργασίας της Κίνας. Ωστόσο, θα πρέπει να ανατρέξει κανείς τόσο στη δεκαετία του 1990 όσο και στη δεκαετία του 1920 (τα σύγχρονα σημεία αναφοράς μας για τις επιτυχημένες παραγωγικές περιόδους), σε μια προηγούμενη περίοδο ταχείας αύξησης της παραγωγικότητας και τεχνολογικής αλλαγής. Ο οικονομολόγος Gavin Wright εξετάζει την υιοθέτηση δύο τεχνολογιών γενικής χρήσης: του ηλεκτρισμού στη δεκαετία του ’20 και των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη δεκαετία του ’90. Και οι δύο υπήρχαν για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν υιοθετήθηκαν ευρέως μέχρι που η αύξηση του κόστους εργασίας παρείχε τα κατάλληλα κίνητρα. Παρατηρεί ότι και στις δύο περιόδους η έντονη αύξηση των μισθών ξεκίνησε πριν επιταχυνθεί η παραγωγικότητα[lxi].
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν η 4η βιομηχανική επανάσταση, με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και την αυξανόμενη αυτοματοποίηση που θα υιοθετηθεί σε αυτή την ώθηση για την αύξηση των μισθών. Εάν ο Wright έχει δίκιο, αυτή η αύξηση των μισθών θα προκαλέσει μια ώθηση στη ζήτηση για όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την αυτοματοποίηση. Εμπειρικά, μπορούμε να δούμε τουλάχιστον, ότι υπάρχει τάση αυτοματοποίησης από το 2013.
Το 2014, ο Xi Jinping δήλωσε: «Η αυτοματοποίηση είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία της τεχνολογίας που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται:
“Βλέποντας αυτό, σκεφτόμουν ότι η χώρα μας θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά για τα ρομπότ, αλλά μπορούν η τεχνολογία και οι κατασκευαστικές μας ικανότητες να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό; Πρέπει όχι μόνο να βελτιώσουμε το επίπεδο των ρομπότ της χώρας μας, αλλά και να καταλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές. Υπάρχουν ακόμη πολλές τέτοιες νέες τεχνολογίες και νέοι τομείς. Πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση, να εξετάσουμε την κατάσταση συνολικά, να σχεδιάσουμε γρήγορα και να σημειώσουμε σταθερή πρόοδο»[lxii].
Το 2017, η Κίνα κατέλαβε την 20ή θέση από μια λίστα με την πυκνότητα των ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους. Έχοντας μόνο λίγο κάτω από 100 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους[lxiii].
Το 2021, η Κίνα είχε εγκαταστήσει 18 τοις εκατό περισσότερα ρομπότ ανά εργαζόμενο στη μεταποίηση από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και όταν ελέγχεται το γεγονός ότι οι κινεζικοί μισθοί στη μεταποίηση ήταν χαμηλότεροι από τους μισθούς των ΗΠΑ, το 2021, η Κίνα είχε 12 φορές μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης ρομπότ στη μεταποίηση από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες[lxiv].
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας όσον αφορά τη ρομποτική από το 2017 έως το 2021 ξεπερνά κατά πολύ οποιαδήποτε χώρα στη λίστα. Ο ρυθμός αυτοματοποίησης της Κίνας κατά τη διάρκεια αυτών των λίγων ετών αυξήθηκε κατά 3 φορές, υψηλότερα από τον ρυθμό ανάπτυξης οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Μέχρι το 2022, η Κίνα είχε την 5η υψηλότερη πυκνότητα ρομπότ στη μεταποίηση ανά 10.000 εργαζόμενους. Αν και τα κινεζικά ρομπότ δεν φτάνουν γενικά την ποιότητα των καλύτερων δυτικών εταιρειών, πολλά κινεζικά ρομπότ είναι 80% τόσο καλά όσο τα καλύτερα ξένα ευρωπαϊκά, αλλά είναι πολύ φθηνότερα κατά περίπου 30%. [62]
Όταν συγκρίνουμε τα ποσοστά υιοθέτησης ρομπότ ως ποσοστό των ποσοστών υιοθέτησης που θα αναμενόταν με βάση τα επίπεδα μισθών των χωρών στον τομέα της μεταποίησης, βλέπουμε ότι η Κίνα ηγείται παγκοσμίως με εκπληκτικά 12,5 φορές περισσότερα ρομπότ που υιοθετήθηκαν από ό,τι θα αναμενόταν, από 1,6 φορές περισσότερο το 2017. [62]
Η ταχεία υιοθέτηση της αυτοματοποίησης στην Κίνα και η αύξηση των μισθών είναι μια άνευ προηγουμένου κλίμακα ανάπτυξης, η οποία φυσικά θα επιταχύνει την παραγωγικότητα της Κίνας σε υψηλότερα ύψη. Η εντολή του Xi Jinping για ταχεία ανάπτυξη της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής θα αποφέρει μεγάλους καρπούς για το κινεζικό έθνος.
Συμπέρασμα
Εν ολίγοις, η Σκέψη του Xi Jinping προκάλεσε σαρωτικές αλλαγές σε ολόκληρη την ευρύτερη κινεζική πολιτική και οικονομική σκηνή: πάταξη της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας και προώθηση της ταχείας αύξησης της παραγωγικότητας μέσω της αυτοματοποίησης και των μισθολογικών αυξήσεων. Η μεγάλη διορατική και πάντα σωστή Σκέψη του Xi Jinping προωθεί τεράστιες θετικές ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, τηρώντας πιστά τη φιλοσοφία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας «Υπηρετώντας το Λαό» και ακολουθώντας την αρχή της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης.
[i] Xi says China’s reform enters deep-water zone, Global Times.
[ii] A New Starting Point for China’s Development: A New Blueprint for Global Growth
[iv] Gong Fangbin: Mao Zedong made the Chinese nation stand up, Deng Xiaoping made the Chinese people rich, and Xi Jinping made the Chinese people strong
[v] The Central Party History Research Office explains Xi Jinping’s two statements that cannot be denied
[vi] Correctly Deal With Both Historical Periods Before and After Reform and Opening Up
[vii] Mao Zedong Thought vs Socialism with Chinese Characteristics (Summary 107)
[viii] Mao Zedong Thought vs Socialism with Chinese Characteristics (Summary 107)
[ix] Mao Zedong Thought vs Socialism with Chinese Characteristics (Summary 107)
[x] Law of the People’s Republic of China on Farmers’ Professional Cooperatives
[xi] Decision of the Central Committee of the Communist Party of China and the State Council on Deepening the Comprehensive Reform of Supply and Marketing Cooperatives
[xii] China New Observation|The “return” of supply and marketing cooperatives?
[xiii] The Future of Agriculture: Obstacles and Improvement Measures for Chinese Cooperatives to Achieve Sustainable Development
[xiv] Average number of people living in households in China from 1990 to 2022, Statista.
[xv] Number of employed people in China from 2013 to 2023, Statista.
[xvi] Xi Focus: Xi stresses deepening reforms of supply and marketing cooperatives, Xinhua.
[xvii] The headquarter issued the “Implementation Opinions on Carrying out the Construction and Improvement of Supply and Marketing Cooperative County Circulation Service Network”
[xviii] Welcome to apply for the All-China Federation of Supply and Marketing Cooperatives
[xix] What do supply and marketing cooperatives do now?
[xx] The national supply and marketing cooperative system acted quickly to do its best to fight the epidemic and ensure supply.
[xxi] The national supply and marketing cooperative system acted quickly to do its best to fight the epidemic and ensure supply.
[xxii] More than 98% of agricultural business entities across the country are still small farmers.
[xxiii] Houses are for living in, not for speculation
[xxiv] Developers Face New Debt Limits as Property Crackdown Continues
[xxv] China’s Plan to Manage Evergrande: Take It Apart, Slowly
[xxvi] Mortgage strikes threaten China’s economic and political stability
[xxvii] Analysis: China’s mortgage boycott quietly regroups as construction idles
[xxviii] China Weighs Mortgage Grace Period to Appease Angry Homebuyers
[xxix] China to cap annual urban rent increases at 5 per cent to rein in runaway prices and make homes affordable to job seekers
[xxx] Is China’s housing market in trouble?
[xxxi] China Puts Money Behind Singapore Model in Major Housing Shift
[xxxii] Most broker customers couldn’t refinance: poll
[xxxiii] China cuts key interest rate as recovery falters
[xxxiv] Chinese Banks and RMBS Could See Minor Impact from Push to Lower Mortgage Rates
[xxxv] Beijing Reins In China’s Central Bank
[xxxvi] China property market faces more nationalisation
[xxxvii] State-owned firms to extend domination of China property market, support its recovery, analysts say
[xxxviii] China’s state-owned developers dominate sales, land markets in 2023 – surveys
[xxxix] Beijing says property developers in deep trouble must go bankrupt
[xl] Retrospect of the policy of drug price addition in hospitals and its influences – M Zhang, Y Bian – Chin Health Serv Manage, 2007
[xli] Guan X, Liang H, Xue Y, Shi L.An analysis of China’s national essential medicines policy. J Public Health Policy. 2011;32(3):305-319
[xlii] Zhou Q, Chen X-Y, Yang Z-M, Wu YL.The changing landscape of clinical trial and approval processes in China. Nat Rev Clin Oncol. 2017;14(9):577-583.
[xliii] Mossialos WHO, Ge E, Hu Y, Wang J, L.Pharmaceutical Policy in China: Challenges and Opportunities for Reform. World Health Organization. Regional Office for Europe; 2016.
[xliv] China Is Striving for the World’s Best, Cheapest Healthcare
[xlv] China to cut prices of expensive patent drugs
[xlvi] Xu J, Jian W, Zhu K, Kwon S, Fang H.Reforming public hospital financing in China: progress and challenges. BMJ. 2019;365:l4015.
[xlvii] 17 cancer drugs added to insurance program list
[xlviii] China Starts Implementing the 2023 National Reimbursement Drug List (NRDL)
[xlix] The price, efficacy, and safety of within-class targeted anticancer medicines between domestic and imported drugs in China: a comparative analysis
[l] China’s Insulin VBP Sees Average Price Cut of 48.75%
[li] National Volume-Based Procurement (NVBP) exclusively for insulin: towards affordable access in China and beyond
[lii] Full Text: Fighting COVID-19: China in Action
[liii] The Persistence and Change in China’s Healthcare Insurance Reform: Clues from Fiscal Subsidy Policies Made for Settling COVID-19 Patients’ Medical Costs
[liv] Questions and Answers on the “14th Five-Year Plan” National Medical Security Plan
[lv] The Reimbursement Rate of New Rural Cooperative Medical Scheme and Self-Rated Health Among Rural Middle-Aged and Elderly
[lvi] Catastrophic health expenditure, incidence, trend and socioeconomic risk factors in China: A systematic review and meta-analysis
[lvii] Global firms are eyeing Asian alternatives to Chinese manufacturing
[lviii] Global firms are eyeing Asian alternatives to Chinese manufacturing
[lix] Making it in China is not the bargain it used to be, new study reveals
[lx] The East-West Wage Gap Not Nearly As Compelling As It Once Was
[lxi] Productivity Growth and the American Labour Market: the 1990s in historical perspective
[lxii] Xi Jinping talks about scientific and technological innovation: If you seize the opportunity, you cannot wait and see
[lxiii] Robots and International Economic Development | ITIF
[lxiv] How Innovative Is China in the Robotics Industry?
[lxv] How Innovative Is China in the Robotics Industry?