Με τη νέα «ενισχυμένη εταιρική σχέση ασφάλειας» AUKUS, ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, προς πολεμική ανάσχεση της ανερχόμενης ισχύος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι αγγλοσάξονες «σύμμαχοι» «άδειασαν» κυριολεκτικά την ΕΕ. Η αυστραλιανή ηγεσία χαίρεται χαζοχαρούμενα που μετετράπη αίφνης σε μεγάλο ακίνητο στόχο Λ.Δ. Κίνας, Ρωσίας, Λ.Δ. Κορέας κ.λπ. από τους «μεγάλους αδελφούς». Βαρύ το πολιτικό, στρατιωτικό, αλλά και οικονομικό πλήγμα και στο γόητρο της Γαλλίας: ακύρωση συμφωνίας 56 δισ. δολάρια για αγορά γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.
Ως απάντηση στην «έκπληξη» προωθούνται τα σχέδια περαιτέρω στρατιωτικοποίησης και «αυτονομίας» της ΕΕ, με δυνατότητες για στρατιωτικές αποστολές ΕΕ-ΝΑΤΟ. Βλέπουμε δηλαδή στον εν εξελίξει πόλεμο πως αξιοποιούνται οι έριδες στο εσωτερικό του επιτιθέμενου Ευρωατλαντικού άξονα προς ενίσχυση των βασικών Στρατιωτικών-βιομηχανικών κέντρων και της συνολικής πολεμικής μηχανής! Εξυπακούεται ότι για την εξισορρόπηση της κραυγαλέας σύγκρουσης ληστρικών συμφερόντων, έτσι ώστε να διατηρηθεί η συνοχή και το αξιόμαχο του άξονα, απαιτείται και κάποιος πρόθυμος μπαλαντέρ. Ποιος άλλος εκτός απ’ τον Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση των «αρίστων» θα μπορούσε να διεκπεραιώσει με περισσή ταχύτητα και ευελιξία αυτό το ρόλο;
Σπεύδουν λοιπόν στο Παρίσι για να ψωνίσουν 3 φρεγάτες Belharra (τύπου FDI-HN από την Naval Group, παραδοτέες 2025-2026) και 3κορβέτες Gowind (τύπουGoWind 2500 στην τιμή των 350 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη), παράλληλα με τα 6 επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Επιπλέον, προβλέπεται η γαλλική Naval Groupνα συνάψει συμβόλαιο εκσυγχρονισμού των 4 γερμανικών φρεγατών τύπου MEKO, ενταγμένων στο ελληνικό Π.Ν. από το 1998.Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει «ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας», και εμπλοκή της χώρας σε «αποστολές στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ»!
Θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι το καθ’ ημάς πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου θα προέβαινε σε τέτοιες κινήσεις χωρίς τις υπερατλαντικές ευλογίες και προτροπές. Έτσι, η Ουάσιγκτον επιχειρεί δια των προθύμων να διασκεδάσει την γαλλική οργή για την «πισώπλατη» ακύρωση από την Αυστραλία του συμβολαίου για εννέα γαλλικά υποβρύχια, ύψους 56εκατομμυρίων δολάρια. Βεβαίως, τα ελληνικά ψώνια (5,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τις φρεγάτες) αντισταθμίζουν μικρό μέρος της ζημιάς, αλλά «μάζευε και ας ειν και ρώγες»… Γαλαντόμοι βλέπετε οι «άριστοι»! Υπενθυμίζω ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από 127 δισ. ευρώ που ήταν το 2000, παρά το ξεπούλημα, τις αναδιαρθρώσεις και τα «κουρέματα», την λαφυραγώγηση της δημόσιας περιουσίας μέσω Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ, έχει εκτιναχτεί στα 388 δισ. ευρώ! Βασικός παράγων αυτής της εκτίναξης είναι και τα εξοπλιστικά. Αυτοί οι χειρισμοί επ’ ουδενί λόγο δεν πλήττουν την ημετέρα αμερικανοδουλεία: η κυβέρνηση παζαρεύει αόκνως την «ανανέωση» της κατάπτυστης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, επιδιώκοντας βάση των ΗΠΑ στα «αμφισβητούμενα ύδατα» του Αιγαίου.
Η κυβέρνηση εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο πολεμικών σχεδιασμών και εξοπλιστικών ανταγωνισμών, τον οποίο οι ιθύνοντες προσπαθούν να παρουσιάσουν ως… διασφάλιση των «εθνικών συμφερόντων» (έναντι της Τουρκίας) και ως εγγύηση ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας! Στην πραγματικότητα, όλα αυτά αφορούν πρωτίστως την ενίσχυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, του επιθετικού Ευρωατλαντικού άξονα σε συνθήκες εν εξελίξει Παγκοσμίου πολέμου.
Η κοντόφθαλμη «στρατηγική» που βλέπει ως «μείζον εθνικό ζήτημα» αποκλειστικά το έλασσον, τον ανταγωνισμό συμφερόντων του καθ’ ημάς κεφαλαίου με το τουρκικό και την εμμονική βαθύτερη εμπλοκή στους ληστρικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ισραήλ κ.λπ. ως «μονόδρομο για τα εθνικά συμφέροντα», εκθέτει ακόμα πιο πολύ την χώρα και τον λαό στον μείζονα κίνδυνο αφανισμού από απαντητικά πλήγματα των αμυνόμενων του Μεγάλου Πολέμου.
Δημήτρης Πατέλης
Αν. καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης