Του Δημοσθένη Λογοθετίδη

Εισαγωγή

Η Επαναστατική Ενοποίηση έλαβε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας πρόσκληση για επίσκεψη στην Λ. Δ. Κίνας τον Νοέμβριο του 2024. Καταλυτικό ρόλο για αυτή την πρόσκληση και την σχετική ενημέρωση έπαιξαν οι σύντροφοί μας Cem Kizelcec και Deniz Kizilcec (Socialist Unity (Marxist) Platform από Τουρκία). Λόγω ανειλημμένων διεθνιστικών υποχρεώσεων του συντονιστή του Κ.Σ. σ. Δ. Πατέλη, μετά από πρόταση του τελευταίου, ανέλαβα να εκπροσωπήσω την Επαναστατική Ενοποίηση σε αυτό το ταξίδι.

Το ταξίδι στην Κίνα ήταν άψογα οργανωμένο και η φιλοξενία που μας επεφύλαξαν οι Κινέζοι σύντροφοι ήταν εκπληκτική. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το εξαιρετικό οργανωτικό ταλέντο που ήταν εμφανές σε όλες τις φάσεις αυτής της περιοδείας. Υπήρξε άψογος συντονισμός στην αλληλουχία της διεξαγωγής των συναντήσεων, των συνεδρίων και των εκδηλώσεων που παρακολουθήσαμε. Αυτό είναι μια απόδειξη του γεγονότος ότι η Κινεζική κοινωνία λειτουργεί πολύ οργανωμένα σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τα πιο απλά ζητήματα της καθημερινότητας, έως την οργάνωση στα ανώτερα επίπεδα διακυβέρνησης της χώρας. Έγινε σαφές πόσο στρατηγικά και στοχευμένα η χώρα πραγματώνει μικρά και μεγάλα έργα και ξεπερνά προκλήσεις.

Η δυνατότητα να γνωρίσουμε ανθρώπους από διαφορετικές ηπείρους και να ανταλλάξουμε εμπειρίες ήταν για εμάς επίσης πολύ εποικοδομητική.  Η ομάδα μας, αποτελούνταν από άτομα από τέσσερις ηπείρους, γεγονός που βοήθησε πολύ στην αλληλεπίδραση και στον ενδιαφέροντα προβληματισμό για την κατάσταση στον κόσμο σήμερα. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές μας πεποιθήσεις, καταφέραμε, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, να ανταλλάξουμε απόψεις και να βρούμε κοινά ενδιαφέροντα. Αυτό όχι μόνο ενθάρρυνε τις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά δημιούργησε και μια βάση για μακροχρόνιες δεσμούς. Ακόμη και εβδομάδες μετά το ταξίδι, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να νιώθουμε την ανάγκη να διατηρήσουμε επαφή μεταξύ μας, αλλά και με τους Κινέζους οικοδεσπότες μας.

Η περιοδεία ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή εκδήλωση, όπου οι Κινέζοι σύντροφοι  μας ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στη χώρα, τη θέση της Κίνας στον κόσμο και για τις απόψεις που επικρατούν ανά τον κόσμο γι’ αυτήν. Αυτό που τόνισαν ιδιαίτερα οι οικοδεσπότες μας ήταν η ανάγκη οικοδόμησης μιας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, όπου δεν θα παρεμποδίζεται η ανάπτυξη μεμονωμένων χωρών από περιφερειακά συμφέροντα και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις.

Πρόκειται για μια νέα και δυναμική εξέλιξη, η οποία, όπως είναι φυσικό, συνεπιφέρει προκλήσεις και πισωγυρίσματα. Τραγικό παράδειγμα τέτοιων οπισθοδρομήσεων είναι η κατάληψη από όργανα του ιμπεριαλισμού της πρώην Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.  Ωστόσο, η βούληση πολλών ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, όπως από την Κίνα, την Μογγολία, την Καμπότζη, τη Βραζιλία, τη Σενεγάλη, την Αιθιοπία, το Νεπάλ και άλλες χώρες, μας δείχνει την αποφασιστικότητά τους. Είναι μια βούληση που τονίζει την ανάγκη για αρμονική παγκόσμια ανάπτυξη, απαλλαγμένη από σχέσεις εξάρτησης όπως αυτές που υπάρχουν συχνά μεταξύ των χωρών των G7 και του υπόλοιπου κόσμου.

Ο ρόλος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε αυτό το πλαίσιο είναι καταλυτικός.  Από την ίδρυσή της το 1949, η Κίνα έχει χτίσει, διατηρεί και διευρύνει συνεχώς την ανεξαρτησία της μέσω του σοσιαλιστικού δρόμου.  Σήμερα η χώρα είναι σε θέση να προωθήσει την ανάπτυξη στο πνεύμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της παγκόσμιας συνεργασίας, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλες οι χώρες του κόσμου.  Αυτό αντανακλά τη συνεχή δέσμευση της Κίνας για τη δημιουργία και τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Συνοψίζοντας, το ταξίδι δεν ήταν μόνο ένα υλικοτεχνικό κατόρθωμα, αλλά και μια εμπνευσμένη εμπειρία που αντανακλά το πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας, των πολιτιστικών ανταλλαγών και της κοινής επιδίωξης ενός πιο δίκαιου και ειρηνικού κόσμου.

Συνέδριο στο Guiyang και επισκέψεις στην επαρχία Guizhou

Κεντρική θέση στην επίσκεψή είχε η συμμετοχή μας σε ένα συνέδριο στην πόλη Guiyang, την πρωτεύουσα της επαρχίας Guizhou.  Αυτή η εκδήλωση συμπληρώθηκε από μια σειρά επισκέψεων, που μας έδωσαν βαθύτερες γνώσεις για την επιτυχή καταπολέμηση της φτώχειας και την αγροτική ανάπτυξη στην Κίνα.  Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η επίσκεψη σε ένα χωριό που εντάσσεται σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μείωσης της φτώχειας.  Εδώ κατανοήσαμε από πρώτο χέρι πως η στενή συνεργασία μεταξύ των κατοίκων του χωριού και της επαρχιακής κυβέρνησης βοήθησε στην αποτελεσματική και βιώσιμη μεταμόρφωση αυτού του χωριού.

Σε αυτό το χωριό η βασική ενασχόληση είναι η καλλιέργεια φράουλας. Οι αγρότες ενθαρρύνθηκαν να επικεντρωθούν σε αυτήν την εξειδικευμένη παραγωγή μέσω οδηγιών και υποστήριξης από την τοπική κυβέρνηση και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του: όλες οι οικογένειες που συμμετείχαν στο έργο μπόρεσαν να κάνουν το άλμα από τη φτώχεια στην ευημερία.  Με εντυπωσιακή ετήσια παραγωγή 300.000 τόνων φράουλας και σταθερή ζήτηση στην αγορά, μεγάλο μέρος της σοδειάς πωλείται στην αγορά.  Αυτό εγγυάται στις οικογένειες ένα συνεχές και σταθερό εισόδημα, το οποίο είναι καθοριστικό για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και την οικονομική ευημερία των κατοίκων του χωριού.

Επιπλέον, το οικονομικό πλεόνασμα που προέκυψε από τα έσοδα χρησιμοποιήθηκε για την επίτευξη σημαντικής αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στο χωριό. Έχουν δημιουργηθεί πολιτιστικά κέντρα, όπου καλλιεργούνται δραστηριότητες όπως η καλλιγραφία. Στην αναβάθμιση αυτή εμπλέκονται επίσης κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχοθεραπευτές για την εξασφάλιση ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους χωρικούς. Οι παιδικοί σταθμοί και οι παιδικές χαρές κατασκευάστηκαν για να παρέχουν στα παιδιά ένα δημιουργικό περιβάλλον.  Επιπλέον, υπάρχουν περιοχές γεωργικών δοκιμών που χρησιμοποιούνται για επιστημονικά πειράματα, για την βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας με λεωφορείο μέσω της επαρχίας Guizhou, είχαμε τη χαρά να δούμε και άλλες αξιοσημείωτες εξελίξεις. Αυτό που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν η αντίθεση ανάμεσα στα παλιά, σχεδόν εγκαταλελειμμένα σπίτια στη μία πλευρά του αυτοκινητόδρομου και στα νεόδμητα, σύγχρονα πολυώροφα κτίρια στην άλλη πλευρά.  Αυτά τα νέα κτίρια, συχνά 15 έως 20 ορόφων, επέτρεψαν τη μετεγκατάσταση των κατοίκων από τους παλιούς οικισμούς σε σύγχρονα συγκροτήματα κατοικιών. Αυτό το μέτρο είχε ως πρόσθετο αποτέλεσμα ότι απελευθερώθηκε περισσότερη γεωργική γη μέσω της κατασκευής των πολυώροφων κτιρίων. Αυτή η πρόσθετη έκταση συμβάλλει στην περαιτέρω επέκταση της αγροτικής παραγωγής της περιοχής και, συνεπώς, στην ενίσχυση της οικονομικής βάσης του αγροτικού πληθυσμού.

Ένα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό ήταν η ευρεία χρήση συστημάτων αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας, τα οποία παρέχουν στην επαρχία φιλική προς το περιβάλλον και ανανεώσιμη ενέργεια. Αυτή η δέσμευση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της καλά μελετημένης και προσανατολισμένης στο μέλλον αναπτυξιακής πολιτικής της περιοχής.

Στη διαδρομή μας μήκους 100 χιλιομέτρων μέσω της επαρχίας Guizhou, είδαμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο των απέναντι πλευρών του αυτοκινητόδρομου: παλιά, ακατοίκητα χωριά από τη μια πλευρά και σύγχρονα, ζωντανά συγκροτήματα κατοικιών από την άλλη. Ήταν φανερό ότι τα νέα κτίρια κατοικούνταν, μιας και στα μπαλκόνια βλέπαμε πολυάριθμα σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως κρεμασμένα ρούχα, χαλιά και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Το ταξίδι στην επαρχία Guizhou, που κάποτε ήταν μια από τις φτωχότερες περιοχές της Κίνας, έδειξε εντυπωσιακά με πόση συνέπεια και επιτυχία έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας. Σήμερα, δεν είναι ορατό σχεδόν κανένα ίχνος της προηγούμενης φτώχειας, και το γεγονός αυτό μας επιβεβαιώνει στην πράξη την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων.

Συνάντηση με τη συντρόφισσα Du Xinlei στην επαρχία Guizhou

Κατά την επίσκεψή μας, είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε την συντρόφισσα Du Xinlei, η οποία εργάζεται στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της κυβέρνησης της επαρχίας Guizhou. Είναι μια νέα και αφοσιωμένη στα καθήκοντά της γλωσσολόγος, με σπουδές αγγλικής φιλολογίας. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, πήγε για δύο χρόνια στις ΗΠΑ για να εμβαθύνει περαιτέρω τις γλωσσικές της γνώσεις.

Αφού επέστρεψε στην πατρίδα της, την επαρχία Guizhou, η Du Xinlei αποφάσισε να υποστηρίξει ενεργά την κοινότητά της. Ανέλαβε το ρόλο της γραμματέως του κόμματος σε ένα χωριό, όπου οι δεξιότητες και η αφοσίωσή της συνέβαλαν σημαντικά στην καταπολέμηση της φτώχειας.  Η διετής δραστηριότητά της στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς έδειξε τις ικανότητές της και το οργανωτικό της ταλέντο.

Ως αναγνώριση της υπηρεσίας της, η Du Xinlei διορίστηκε στη συνέχεια στην Επαρχιακή Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Guizhou. Αυτό αποδεικνύει, ότι η ανάδειξη στελεχών, η ανάληψη υψηλότερων θέσεων και καθηκόντων, γίνεται με γνώμονα την σκληρή δουλειά και την αποτελεσματικότητα στο έργο, στην υπηρεσία της κοινωνίας. Στην παρούσα εποχή, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας τονίζει ότι οι ηγετικές θέσεις απονέμονται με βάση την εργατικότητα και την ανάγκη προσφοράς υπηρεσιών στον λαό.

Η περίπτωση της συντρόφισσας Du, η στάση και το έργο της, αποτελούν ζωντανό παράδειγμα των αρχών που διαμορφώνουν τις πολιτικές του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Άλλες εντυπωσιακές προσωπικότητες στην επαρχία Guizhou

Εκτός από την συντρόφισσα Du Xinlei, συναντήσαμε επίσης άλλους εξαιρετικούς συντρόφους, που εργάζονται στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της επαρχιακής κυβέρνησης Guizhou. Οι σύντροφοι αυτοί διακρίνονται για τις εξειδικευμένες υψηλού επιπέδου γνώσεις τους και την αφοσίωσή τους στο λειτούργημά τους.  Με το παράδειγμά τους, μας έπεισαν και μας γέμισαν αισιοδοξία, δείχνοντας στην πράξη, ότι η επαρχία  Guizhou και ολόκληρη η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν θα σταματήσουν την ανάπτυξή τους.

Η αφοσίωση και το όραμά τους δεν αντικατοπτρίζουν μόνο την πρόοδο της περιοχής, αλλά και την εμπιστοσύνη στους μακροπρόθεσμους στόχους και τα επιτεύγματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Τέτοιες συναντήσεις δείχνουν πόσο αποφασιστικοί και αισιόδοξοι άνθρωποι εργάζονται για την ανάπτυξη και την επιτυχία της πατρίδας τους.

Εντυπώσεις από την πόλη Guiyang

Η πόλη Guiyang μας άφησε πολλές και πολύ ευχάριστες εντυπώσεις. Επισκεφτήκαμε ένα εστιατόριο Ουιγούρων, που ξεχώριζε για τη μοναδική του ατμόσφαιρα. Τους τοίχους του κοσμούσαν οι φωτογραφίες του Μάο Τσε Τουνγκ και του Σι Τζινπίνγκ, γεγονός που συνδύαζε τη σύγχρονη καθημερινότητα με την ιστορία της χώρας, δηλαδή την πολιτική και πολιτιστική κληρονομιά.  Σε αυτό το εστιατόριο καθίσαμε με ντόπιους που μας προσκάλεσαν να δειπνήσουμε μαζί. Αν και δεν ήταν πάντα εύκολο για εμάς να κατανοήσουμε πλήρως το χιούμορ τους, ένα πράγμα ήταν πολύ ξεκάθαρο: η βαθιά τους αγάπη για την πατρίδα, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και την αφοσίωσή τους στο Κόμμα.  Αυτή η στάση τους μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.

Ένα άλλο γεγονός μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά. Όταν επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο αργά το βράδυ, παρατηρήσαμε ότι ο καθαρισμός των δρόμων γίνονταν με αυτόματα μηχανήματα. Πριν από 10 έως 15 χρόνια που είχαμε επισκεφθεί την Κίνα, είχαμε δει ότι σε πολλά μέρη σκούπιζαν τους δρόμους με σκούπες.

Αυτή η πρόοδος είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη σε μια επαρχία όπως η Guizhou, η οποία κάποτε ήταν μια από τις φτωχότερες στην Κίνα. Το να βλέπεις ότι αυτή η επίπονη δουλειά πραγματοποιείται πλέον από μηχανήματα, δεν είναι μόνο ένδειξη τεχνολογικής προόδου, αλλά και σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αυτά τα μηχανήματα παρακολουθούνται και ελέγχονται από εκπαιδευμένο προσωπικό καθαρισμού, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα ενώ μειώνεται ο ανθρώπινος φόρτος εργασίας. Αυτή η αλλαγή συμβολίζει την τεχνολογική πρόοδο και δείχνει πώς η σύγχρονη ανάπτυξη μειώνει τη χειρωνακτική εργασία και βοηθά στην προώθηση της ιστορικής διαδικασίας υπέρβασης του παραδοσιακού καταμερισμού εργασίας.

Επίσκεψη στην Ταϊγιουάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σανσί

Συνεχίσαμε το ταξίδι μας στην επαρχία Shaanxi και την πρωτεύουσά της Taiyuan, όπου μας υποδέχτηκε θερμά η Κυβερνητική Επιτροπή της Επαρχίας Shanxi.  Το βράδυ ήμασταν καλεσμένοι σε δείπνο, ωστόσο, πριν από αυτό προηγήθηκε μια ενημέρωση με κορυφαία στελέχη της τοπικής κυβέρνησης της Σανσί.

Η πόλη Taiyuan για μένα, που έχω ταξιδέψει πολλές φορές στην Κίνα, μου έδωσε την ίδια γνώριμη εικόνα που είχα ήδη: μια πολύ ανεπτυγμένη και σύγχρονη πόλη με εντυπωσιακές υποδομές. Με την εμπειρία μου από την επίσκεψη σε πολλές επαρχίες της Κίνας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην πόλη Taiyuan. Οι πόλεις της Κίνας εκσυγχρονίζονται με ταχείς ρυθμούς. Το εκτεταμένο δίκτυο του μετρό συμβάλλει σημαντικά στην αποφόρτιση της οδικής κυκλοφορίας.  Αν και εξακολουθεί να υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής, χωρίς το καλά ανεπτυγμένο σύστημα του μετρό η κατάσταση της κυκλοφορίας θα ήταν πιθανώς πολύ πιο χαοτική.

Ωστόσο, η πόλη Ταϊγιουάν δεν ήταν απλώς εντυπωσιακή λόγω του εκσυγχρονισμού της, αλλά και το διατηρητέο ιστορικό κέντρο της συνδυάζει την αισθητική ομορφιά και τον πολιτιστικό της πλούτο. Η ιδιαίτερη ομορφιά της οφείλεται και στο γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης ιστορίας της, η Ταϊγιουάν ήταν κατά διαστήματα πρωτεύουσα πολλών δυναστειών της Κίνας. Μας δόθηκε η δυνατότητα να περπατήσουμε στο κέντρο της και να αγοράσουμε όμορφα αναμνηστικά, χαρακτηριστικά γι’ αυτήν την περιοχή.

Επίσκεψη στους τηλεοπτικούς σταθμούς στην επαρχία Shaanxi

Ένα σημαντικό γεγονός του ταξιδιού μας ήταν η επίσκεψη στους τηλεοπτικούς σταθμούς στην επαρχία Shaanxi.  Εκεί εντυπωσιαστήκαμε  με τα τεχνικά μέσα της σύγχρονης τηλεοπτικής παραγωγής, την υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τις τηλεοπτικές εκπομπές σε αυτήν την περιοχή. Επίσης, ενημερωθήκαμε για τον πολιτικό προσανατολισμό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.), και ιδιαίτερα το ρόλο που παίζει το ρεπορτάζ σε αυτά. Κατέστη σαφές ότι η εποικοδομητική κριτική δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη στα Μ.Μ.Ε., αλλά θεωρείται επίσης σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της μαζικής απήχησης της πολιτικής, όπως και τη διάδοση των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών στο τοπίο με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε..

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος με κορυφαία στελέχη των επαρχιακών τηλεοπτικών σταθμών. Μας άρεσε ιδιαίτερα, το ότι στην επαρχία Shaanxi με πληθυσμό σχεδόν 40 εκατομμύρια κατοίκους, έχει δημιουργηθεί ένας ψηφιακός χώρος, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες, σκέψεις και πληροφορίες.

Ως ξένη αντιπροσωπεία, είχαμε την τιμή να συζητήσουμε με στελέχη και ηγετικές προσωπικότητες αυτών των σημαντικών ινστιτούτων των.  Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε φιλική ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού, φωτίζοντας σε βάθος τον τρόπο λειτουργίας των Μ.Μ.Ε., όπως επίσης και των προοπτικών της εργασίας σε αυτά.

Συνέχεια ταξιδιού: Επίσκεψη στο Ντατόνγκ

Το ταξίδι μας συνεχίστηκε στη βόρεια πόλη Datong, όπου επισκεφθήκαμε μια πληθώρα ιστορικών μνημείων που αντικατοπτρίζουν την πλούσια ιστορία και παράδοση της Κίνας.  Στο Datong είχαμε επίσης την ευκαιρία να κάνουμε ενδιαφέρουσες συνομιλίες, τόσο μεταξύ των μελών ξένων προσκεκλημένων αντιπροσωπιών, όσο και με τους Κινέζους οικοδεσπότες μας.

Μας άρεσε πολύ η επικοινωνία με τον σύντροφο από τις Διεθνείς Σχέσεις της κυβέρνησης της Επαρχίας Shaanxi, έναν πολύ ταπεινό και απλό άνθρωπο, που ενσάρκωνε το πνεύμα και την ψυχή ενός ειλικρινούς κομμουνιστή. Άνθρωποι σαν αυτόν χαρακτηρίζονται από βαθιά ειλικρίνεια και αφοσίωση στις αρχές τους. Παρόμοιους ανθρώπους μόνο σε σοσιαλιστικές χώρες μπορεί να συναντήσει κανείς, όπως η Κίνα, η Κούβα, η Λ. Δ. Κορέας και το Βιετνάμ.

Επισκεφτήκαμε την πόλη Datong. Οι αναμνήσεις μας είναι αξέχαστες. Το ιστορικό της κέντρο, δηλαδή η παλιά πόλη είναι καλοδιατηρημένη και πολύ μεγάλη. Τα τείχη και οι πύλες της είναι επίσης εντυπωσιακά. Από εκεί το ταξίδι συνεχίστηκε και φτάσαμε στο Πεκίνο με τρένο express.  Οι τρεις συνοδοί μας, οι στοργικοί σύντροφοι Xu και Liu, και ο σεβαστός σύντροφος Li, που μας συνόδευαν σε όλο το ταξίδι και ήταν πάντα εξυπηρετικοί, μας συντρόφευαν τώρα και στην επαρχία του Πεκίνου, όπου επισκεφθήκαμε πολλά μέρη, μεταξύ άλλων, το τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, αλλά και τη σχολή του Μαρξισμού.

Εκεί ανακαλύψαμε μια ειδική έκδοση που αφορά την ιστορία του μαρξισμού, σε δέκα τόμους.  Καταλάβαμε ότι ήταν πολύ σημαντικό έργο, καθώς διαβάσαμε τον πίνακα περιεχομένων μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα. Η μελέτη αυτή ξεκινά πραγματικά από τις αρχές του μαρξισμού, από τη φιλοσοφική βάση, επηρεασμένη από τον Χέγκελ και τον Φόιερμπαχ, και τελειώνει με το 20ο  Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Το έργο αυτό αποτελεί μια σύνοψη όλων των πτυχών της θεωρίας και της ιστορίας του μαρξισμού τα τελευταία 170 χρόνια.  Γι’ αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να αγοράσουμε αυτούς τους τόμους μέσω του China Brook Trade Store, το οποίο μπορέσαμε να επισκεφτούμε χάρη στην πρωτοβουλία του συντρόφου Li. Εκεί είχαμε την πρώτη μας συνεργασία, καθώς μπορέσαμε να παραγγείλουμε και να αγοράσουμε αυτά τα βιβλία, κάνοντας χρήση αυτού του παρόχου υπηρεσιών. Επιπλέον, είχαμε συζητήσεις με διάφορους εκδότες, από πανεπιστήμια, οργανισμούς κ.λπ. στις οποίες διατυπώθηκαν προτάσεις συνεργασίας, για ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων και σε εκδοτικό επίπεδο.

Πραγματοποιήσαμε επίσης συζητήσεις με διάφορους εκδότες, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημιακών περιοδικών και άλλων ιδρυμάτων, όπου είχαμε ζωηρή ανταλλαγή απόψεων και κάναμε προτάσεις για συνεργασία. Στόχος ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων, ιδιαίτερα σε εκδοτικό επίπεδο.  Κάναμε σχέδια για την περαιτέρω συνεργασία μας και για το πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ορισμένα προβλήματα και εμπόδια.

Συμπέρασμα από το ταξίδι

Οι αναμνήσεις μου από αυτό το ταξίδι είναι υπέροχες. Είχαμε πολυάριθμες ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές εμπειρίες από τη στενή συνεργασία μας με τους Κινέζους οικοδεσπότες, όπως επίσης και  με τη γνωριμία μας με τους συνταξιδιώτες μας, που προέρχονταν από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους. Ήταν πολύ αφοσιωμένοι στις πεποιθήσεις τους και πολύ ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι, η συναναστροφή με τους οποίους σε γεμίζει χαρά. Ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία, όχι μόνο για την απόκτηση νέων προοπτικών για την συλλογικότητα Επαναστατική Ενοποίηση, αλλά και για τον προβληματισμό και την πραγμάτωση σημαντικών δυνατοτήτων συνεργασιών με προοπτική που προτάθηκαν. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια σημαντική συμβολή σε μια άλλου τύπου παγκόσμια τάξη πραγμάτων, στην οποία ενισχύονται η αλληλοκατανόηση και οι σχέσεις μεταξύ των εθνών, ιδίως μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες και είναι πλέον μια χώρα, οι τεράστιες προσπάθειες του λαού της οποίας στέφεται με μεγάλες επιτυχίες.  Αυτές οι επιτυχίες δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και μιας συνολικής κοινωνικής αλλαγής. Η Κίνα κατάφερε να αναπτύξει τον σοσιαλισμό από μια θεωρητική ιδέα σε μια πρακτική πραγματικότητα, με τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με τις ιδέες πολλών στη Δύση. Ο σοσιαλισμός, που κάποτε θεωρούνταν ουτοπικός, έχει αναπτυχθεί περαιτέρω εδώ σε μια επιστημονική και πρακτικά προσανατολισμένη κατεύθυνση. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στην ιστορία του σοσιαλισμού και είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς οι σοσιαλιστικές ιδέες μπορούν να εφαρμοστούν και να αναπτυχθούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο πλαίσιο.

Το «Πνεύμα της Μεγάλης Πορείας», που διαμορφώνει βαθιά την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είναι ζωντανό και σήμερα. Η Μεγάλη Πορεία ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή στρατιωτική επιχείρηση. Συμβόλιζε την ακλόνητη αποφασιστικότητα και θέληση για επιβίωση του κινεζικού λαού. Αυτή η ιστορική στιγμή, που γέννησε τα υψηλότερα ιδανικά της επανάστασης, διαμόρφωσε τη χώρα και το λαό και είναι μια παντοτινή παρακαταθήκη. Οι τεράστιες αποστάσεις που διένυσε ο κινεζικός λαός σε αυτή τη μακρά πορεία είναι πραγματικό παράδειγμα της ακούραστης προσπάθειας και της συλλογικής ελπίδας που τελικά κατέστησε δυνατή την εγκαθίδρυση και την επιτυχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το πνεύμα της μεγάλης πορείας συνεχίζεται σήμερα με τη αέναη προσπάθεια να αναπτυχθεί η χώρα, όχι απλά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς τομείς.

Η Κίνα έχει μακροπρόθεσμο στόχο να αναπτύξει περαιτέρω μια σοσιαλιστική κοινωνία, αναζητώντας τρόπους δημιουργικής εφαρμογής του μαρξισμού και πρακτικές λύσεις.  Οι εξελίξεις αυτές βασίζονται στη συνεχή βελτίωση των παραγωγικών δυνάμεων και στην προσαρμογή των σχέσεων παραγωγής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Τα τελευταία 15 χρόνια επισκεπτόμουν κατά διαστήματα την Κίνα  και μπορώ να επιβεβαιώσω, ότι έχω δει την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε αυτή τη διαδικασία – τόσο για τον κινεζικό λαό όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.  Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι μόνο τοπικές, αλλά επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις, για παράδειγμα μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road και της διεύρυνσης των BRICS. Αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν σημαντικά στην ενσωμάτωση του «Παγκόσμιου Νότου», και παρόλο που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, η κατεύθυνση είναι σαφής.

Είναι σαφές ότι αυτό το ταξίδι προς μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, στην οποία οι περισσότερες χώρες και λαοί θα συμμετέχουν στον παγκόσμιο γίγνεσθαι, έχει ακόμη να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Ωστόσο, η Κίνα δείχνει αποφασισμένη να ξεπεράσει τις δυσκολίες με κάθε τρόπο. Ο στόχος της προώθησης μιας ισορροπημένης, δίκαιης παγκόσμιας τάξης παραμένει παρών και η Κίνα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την παγκόσμια διαδικασία.

Η μεγαλύτερη εγγύηση αυτής της μακροπρόθεσμης επιτυχίας είναι η συνέχιση της ύπαρξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας όπως υπάρχει σήμερα – ως μια σταθερή και δυναμική κοινωνία που εξελίσσεται διαρκώς για να καλύψει τις ανάγκες του λαού της και να επεκτείνει την επιρροή της στην παγκόσμια κοινότητα.  Η Κίνα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς μια χώρα μπορεί να προωθήσει τη δική της ανάπτυξη με βάση τις ιστορικές της εμπειρίες και τις πολιτικές αρχές της.

Το πνεύμα της Μεγάλης Πορείας, που συμβολίζει την αντίσταση και την επιμονή του κινεζικού λαού στο δύσκολο ταξίδι του, έχει τεράστια σημασία.  Κάτω από ακραίες συνθήκες -χιόνι, βροχή, χαλάζι από βόμβες και ταλαιπωρία τραυματιών και συντρόφων που υπέφεραν- η πορεία συνεχίστηκε, πάντα με στόχο τη νίκη. Αυτή η ακλόνητη κίνηση προς τα εμπρός δεν είναι μόνο ένα παράδειγμα του θάρρους και της αποφασιστικότητας των Κινέζων επαναστατών, αλλά και πηγή έμπνευσης για όλους τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο.  Μας διδάσκει την υπομονή και την ικανότητα να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες χωρίς να αποθαρρυνόμαστε από τη θλίψη ή τον πόνο.

Παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν κατά τη διάρκεια της πορείας, ο στόχος παρέμενε ξεκάθαρος: κίνηση προς τα εμπρός, για το καλό του λαού και της ανθρωπότητας.  Το πνεύμα της Μεγάλης Πορείας μας ενθαρρύνει να παραμένουμε αισιόδοξοι ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες φάσεις και αντίξοες συνθήκες. Αυτές οι προκλήσεις –πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές– δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά αναγκαίο μέρος της προόδου. Θέτουν τα θεμέλια για τη μετάβαση σε ένα καλύτερο αύριο και έναν νέο δρόμο ανάπτυξης.  Κάθε δύσκολη φάση είναι προσωρινή και ο πραγματικός στόχος βρίσκεται στη θετική αλλαγή που την ακολουθεί.

Το μήνυμα αυτού του ιστορικού γεγονότος είναι σαφές: ακόμη και όταν οι όροι είναι άκρως δυσμενείς και οι συνθήκες φαίνονται ζοφερές, δεν πρέπει να τα παρατάμε.  Αντίθετα, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτές οι δύσκολες στιγμές είναι μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας που θα μας οδηγήσει τελικά σε μια καλύτερη, δικαιότερη και πιο προοδευτική πραγματικότητα.

 

Από epanen

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *