Σήμερα, στις 20 Οκτωβρίου, στο Βελιγράδι, αντιπροσωπεία του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (NKPJ) και της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (SKOJ) κατέθεσε στεφάνι στους απελευθερωτές του Βελιγραδίου στο Πάρκο Μνήμης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, με αφορμή την κεντρική εκδήλωση για την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης της πρωτεύουσάς μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Βελιγράδι κέρδισε την ελευθερία του, κανείς δεν του την χάρισε. Αν και η φασιστική κατοχή προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες στην πόλη, μπορούμε να πούμε ότι το Βελιγράδι δεν κατακτήθηκε ποτέ ολοκληρωτικά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής, ο λαός του Βελιγραδίου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας, με σαμποτάζ και διάφορες αντιστασιακές ενέργειες, αψήφησε τον κατακτητή και τα τσιράκια του, τους εγχώριους προδότες. Αμέτρητοι κάτοικοι του Βελιγραδίου πήραν ενεργό μέρος στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Αγώνα, ακόμα και όταν το κέντρο βάρους του ήταν μακριά από το Βελιγράδι, υπερασπίστηκαν την πόλη τους σε κάθε μήκος και πλάτος της πατρίδας μας, όπου τους έβρισκαν οι μάχες, γνωρίζοντας ότι θα ερχόταν η μέρα που οι περίφημες μονάδες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Γιουγκοσλαβίας θα απελευθέρωναν τελικά την πρωτεύουσα.

Αυτή η μέρα ήρθε στις 20 Οκτωβρίου 1944. Αυτή η ημερομηνία είναι η πιο σημαντική στην πρόσφατη ιστορία του Βελιγραδίου. Εκείνη την ημέρα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Επιχείρηση του Βελιγραδίου, μια από τις σημαντικότερες μάχες που δόθηκαν σε αστικές περιοχές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με επικεφαλής μονάδες του περίφημου Κόκκινου Στρατού, χωρίς τη δράση των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η απελευθέρωση του Βελιγραδίου, και μονάδες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αποτελούμενες από ανθρώπους από όλα σχεδόν τα μέρη της Γιουγκοσλαβίας.

Η επιχείρηση του Βελιγραδίου, η οποία διεξήχθη από τις 14 έως τις 20 Οκτωβρίου 1944, επέφερε βαριά ήττα στον εχθρό στο Βελιγράδι, περίπου 15.000 Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και των δύο διοικητών στρατηγών, και περίπου 9.000 Γερμανοί στρατιώτες και αξιωματικοί αιχμαλωτίστηκαν, καθώς και πολλά όπλα και πυρομαχικά. Από την άλλη πλευρά, οι μονάδες του Κόκκινου Στρατού είχαν περίπου 1.000 νεκρούς και οι μονάδες του NOVJ είχαν 2.952 νεκρούς μαχητές.

Σήμερα, όπως κάθε 20 Οκτωβρίου, θυμόμαστε τους φημισμένους μαχητές, τους γιγαντιαίους ήρωες από τη σύνθεση της Πρώτης Ομάδας Στρατού NOVJ, η οποία αποτελούνταν από την 1η Προλεταριακή Μεραρχία, την 21η Σερβική Μεραρχία Σοκ, την 28η Σλαβική Μεραρχία Σοκ, την 5η Μεραρχία Κράινα, την 6η Προλεταριακή Μεραρχία Λίκα «Νίκολα Τέσλα», την 11η Μεραρχία Σοκ Κράινα, την 16η Μεραρχία Σοκ Βόιβοντινα, την 36η Μεραρχία Σοκ Βόιβοντινα, καθώς και τους μαχητές του περίφημου και νικηφόρου Κόκκινου Στρατού από τις μονάδες του 3ου Ουκρανικού Μετώπου.

Η μνήμη τους και η ηρωική τους πράξη αντίστασης, αγώνα και νίκης μας υποχρεώνει σήμερα να αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια διαγραφής και διαστρέβλωσης της μνήμης των επιτευγμάτων του αγώνα τους. Το μεγαλύτερο επίτευγμά τους ήταν η ελευθερία και ο σοσιαλισμός και σας υπενθυμίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο. Οι θρασύτατες κινήσεις του δημάρχου του Βελιγραδίου και της κυβερνώσας κλίκας, η οποία υλοποιεί τις νοσηρές ιδέες της για το τελευταίο κύμα αναθεωρητικών κινήσεων, απαιτούν μια αποφασιστική απάντηση από όλους εκείνους που θεωρούν την ελευθερία και τον σοσιαλισμό ιερά.

 

Ευχόμαστε σε όλους τους πολίτες του Βελιγραδίου καλές γιορτές και μια σπουδαία επέτειο για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και να θυμόμαστε!

 

Γραμματεία NKPJ,

Γραμματεία SKOJ,

Βελιγράδι,

20.10.2024.

 

,

 

 

 

 

 

 

Πηγή: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0v6dFRTecYN1tbJo486XBkK9rwVCXdjgt1Ghr5CPE17Yf3A53mnJrQpbjKNERi9xZl&id=100069834353662

Από epanen

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *