ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα εποχή αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

25 Νοεμβρίου 2023

Κατανοώντας:

Ότι βγαίνουμε από την περίοδο της βαθιάς αντίδρασης που ακολούθησε την καπιταλιστική παλινόρθωση στη Σοβιετική Ένωση και το σοσιαλιστικό μπλοκ της Ανατολικής Ευρώπης, όταν η ισχύς του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος φαινόταν συντριπτική και οι δυνάμεις της εθνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού υποχωρούσαν.

Ότι, ως αποτέλεσμα αυτής της μετατόπισης του συσχετισμού ισχύος, οι εναπομείνασες σοσιαλιστικές και αντιιμπεριαλιστικές χώρες και κινήματα απομονώθηκαν και εκτέθηκαν και αναγκάστηκαν να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς προκειμένου να επιβιώσουν (ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στην Κούβα, υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, συμφωνία για πυρηνικό αφοπλισμό στη Λιβύη και το Ιράκ, αποδοχή των ειρηνευτικών διαδικασιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στην Παλαιστίνη, την Ιρλανδία κ.λπ.)

Ότι η εποχή της σταθεροποίησης του παγκόσμιου καπιταλισμού, κατά την οποία οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις υπερέβησαν την οικονομική τους κρίση και πλούτισαν μέσα από την αχαλίνωτη λεηλασία του πλούτου και των πόρων των σοβιετικών και ανατολικοευρωπαϊκών λαών, έχει φτάσει στο τέλος της. Η τελευταία περιδίνηση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού γίνεται αισθητή στην οικονομική και κοινωνική ζωή κάθε χώρας που συνδέεται με την παγκόσμια οικονομία της αγοράς.

Ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποφευχθεί όσο το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα διατηρείται, όσο μερικά μονοπώλια κυριαρχούν σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και δημιουργούν χάος και αστάθεια στην απελπισμένη τους επιδίωξη για μέγιστα κέρδη.

Ότι η κύρια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη είναι ο ιμπεριαλισμός, ειδικότερα το εγκληματικό, επιθετικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ, και ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα ιστορική φάση: μια φάση στην οποία η τελική ήττα του ιμπεριαλισμού έχει γίνει τόσο μια πραγματική δυνατότητα όσο και μια ζωτική ανάγκη.

Ότι οι κομμουνιστές, οι σοσιαλιστές και οι αντιιμπεριαλιστές παντού έχουν καθήκον να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μεγιστοποιήσουν τη δύναμη του αντιιμπεριαλιστικού στρατοπέδου στην τιτάνια πάλη που διεξάγει τώρα η ανθρωπότητα.

Ότι οι πρόσφατες εξεγέρσεις στη Δυτική Αφρική και τη Μέση Ανατολή μας υπενθυμίζουν για άλλη μια φορά τον ανολοκλήρωτο αγώνα για εθνική απελευθέρωση, που ξεκίνησε δυναμικά με τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 και συνεχίζεται σε κάθε γωνιά του καταπιεσμένου κόσμου, ο οποίος δεν μπορεί ποτέ να σβήσει όσο ο ιμπεριαλισμός παραμένει στον κόσμο.

 Ότι η αναθεώρηση της ιστορίας για να ξεπλυθούν τα ναζιστικά εγκλήματα, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και των αντιπροσώπων τους σε τόσες πολλές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και στη Σερβία, την Κορέα, την Ταϊβάν και τη Μέση Ανατολή, καθιστούν απολύτως σαφές ότι οι ιμπεριαλιστές θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να επιτύχουν τους σκοπούς τους, και θα προτιμούσαν να πνίξουν τον κόσμο στο αίμα παρά να αφήσουν τους λαούς του κόσμου να προχωρήσουν ειρηνικά προς την απελευθέρωση και το σοσιαλισμό.

Ότι η προβολή των ορόσημων και η ύψωση των ισραηλινών σημαιών στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες χρησιμεύουν ως η τελευταία υπενθύμιση της άνευ όρων υποστήριξης του χρηματιστικού κεφαλαίου στους αντιπροσώπους του στο ισραηλινό τρομοκρατικό κράτος, και της συνήθους εξαγωγής του φασισμού για τη διατήρηση της κυριαρχίας του σε όλο τον κόσμο.

Εμείς, οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας στην Αθήνα, δηλώνουμε τα εξής: 

Ότι η ιστορία του περασμένου αιώνα αποδεικνύει περίτρανα ότι οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν ποτέ να κατευναστούν. Όλες οι προσπάθειες για «ειρηνική συνύπαρξη», αγνοώντας τις πραγματικότητες της ταξικής πάλης, έχουν οδηγήσει μόνο στην ενθάρρυνση και την περαιτέρω επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και της κυρίαρχης ιμπεριαλιστικής συμμορίας των ΗΠΑ ειδικότερα.

Ότι πρώτιστο καθήκον των κομμουνιστών, των σοσιαλιστών και των αντιιμπεριαλιστών παντού είναι να σπάσουμε την εξουσία του χρηματιστικού κεφαλαίου – να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκόψουμε την πρόσβασή του στα τεράστια υπερκέρδη που απομυζούνται από τις καταπιεσμένες μάζες του αποικιοκρατούμενου κόσμου, η ανάπτυξη των οποίων κατ’ αυτό τον τρόπο εμποδίζεται και στερούνται την ευκαιρία να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ευημερία..

Ότι είτε με την εθνικοποίηση βασικών πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο, το ουράνιο και το λίθιο, την οικοδόμηση συμμαχιών για την αντιμετώπιση των ιμπεριαλιστικών οικονομικών κυρώσεων, είτε με την εκδίωξη των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων και των φασιστικών εντολοδόχων τους από τα εδάφη τους, κάθε κίνημα που αγωνίζεται για πολιτική, στρατιωτική και οικονομική ανεξαρτησία και εδαφική κυριαρχία στις καταπιεσμένες χώρες εμποδίζει την επιδίωξη των ιμπεριαλιστών για κυριαρχία και συγκρατεί τη δυνατότητα του μονοπωλιακού κεφαλαίου να λεηλατεί ελεύθερα.

Ότι υπάρχει επομένως απόλυτη ανάγκη να ενωθεί ο αγώνας για το σοσιαλισμό με τους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες και να ενωθούν όλοι όσοι αγωνίζονται χωριστά σε μια ανίκητη δύναμη. Ειδικότερα, πρέπει να δείξουμε στους εργαζόμενους στις χώρες μας την ουσιαστική ενότητα όσων αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους στο Ντονμπάς, στην Παλαιστίνη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Πρέπει να αποδείξουμε ότι οι πόλεμοι που σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστές εναντίον της Λ.Δ.Κορέας και της Κίνας αποτελούν μέρος αυτής της ίδιας επιδίωξης για κυριαρχία, επομένως, οφείλουμε να μεγιστοποιήσουμε την υποστήριξή μας προς τις δυνάμεις της απελευθέρωσης.

Ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε τις οικονομικές, στρατιωτικές και εφοδιαστικές δυσκολίες για τους ιμπεριαλιστές και να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη σε όσους πολεμούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ότι κατά τη διάρκεια αυτού του τιτάνιου αγώνα, εκείνοι που θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο δεν θα είναι κάποιοι που διατείνονται ότι έχουν «κληρονομήσει» αποκλειστικά  το δικαίωμα να θεωρούνται «πρωτοπορία» του αγώνα, αλλά ακριβώς εκείνοι που παίζουν πραγματικά το ρόλο της πρωτοπορίας. Ότι αυτοί που θέλουν να παίξουν αυτό το ρόλο οφείλουν να αντιταχθούν άφοβα σε κάθε ταλάντευση και συμβιβασμό με τον εχθρό- οφείλουν να είναι έτοιμοι να εκθέσουν όλους εκείνους που προκαλούν σύγχυση στις μάζες και τις εμποδίζουν να καταλάβουν ότι υπάρχουν δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο και ότι η άρνηση κάποιων να πάρουν θέση, σημαίνει στην πράξη, ότι ενισχύουν την πλευρά της αντίδρασης – βοηθούν τους ιμπεριαλιστές να εξουδετερώσουν τις εργαζόμενες και καταπιεσμένες μάζες.

Ότι, όπως ακριβώς προηγουμένως στην περίπτωση της Ρωσίας και του Ντονμπάς, όταν ξεκίνησε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση του φασιστικού καθεστώτος αντιπροσώπων που είχαν επιβάλει στον ουκρανικό λαό οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έτσι και σήμερα αρνούμαστε να πτοηθούμε από τον καταιγισμό της υστερικής αστικής προπαγάνδας που απαιτεί την καταδίκη των ενεργειών της παλαιστινιακής αντίστασης, παρόλο που τα ίδια ιμπεριαλιστικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί σιώπησαν κατά τη διάρκεια των 75 ετών αργής γενοκτονίας, με όλες τις συνακόλουθες φρικαλεότητες, που οδήγησαν σε αυτό το τελευταίο ξέσπασμα πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γνωστοποιήσουμε στους εργάτες των χωρών μας το πλαίσιο που αγνοείται σχετικά με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα στην Παλαιστίνη, όπως ακριβώς κάναμε για τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού του Ντονμπάς και τη συνεχιζόμενη επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και όπως σίγουρα θα κάνουμε στην περίπτωση οποιουδήποτε μελλοντικού πολέμου μεταξύ των ιμπεριαλιστών και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας ή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ότι, ενώ προτιμούμε την ειρήνη για χάρη της ανθρώπινης ζωής, αναγνωρίζουμε ότι η μόνη διέξοδος από το συνεχιζόμενο ολοκαύτωμα που διαπράττει το ιμπεριαλιστικό σύστημα διανοίγεται μέσω των απελευθερωτικών πολέμων. Παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό κογκρέσο δηλώνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να πολεμήσουν με επιτυχία σε πολλά πεδία μάχης και ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για να ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον της Κίνας, η αλήθεια είναι ότι οι ιμπεριαλιστές χάνουν τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία και σίγουρα θα ηττηθούν αν τολμήσουν να ξεκινήσουν πολέμους σε πολλά μείζονα θέατρα επιχειρήσεων ταυτόχρονα.

Ότι, αρνούμαστε να βλέπουμε απαισιόδοξα την παγκόσμια κατάσταση, αντιθέτως, βλέπουμε με αισιοδοξία τις προοπτικές για το κίνημά μας και την ανθρωπότητα, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Τσε Γκεβάρα στο μήνυμά του προς την Τριηπειρωτική διάσκεψη του 1967: «Πόσο πιο κοντινό και πιο φωτεινό θα βλέπαμε το μέλλον, αν άνθιζαν δυο, τρία, πολυάριθμα Βιετνάμ στην επιφάνεια της γης, με το μερίδιο τους από νεκρούς και απέραντες τραγωδίες, με τον καθημερινό ηρωισμό τους, με τα επανειλημμένα τους πλήγματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, και με την υποχρέωση γι΄ αυτόν να διασκορπίζει τις δυνάμεις του, κάτω από τις επιθέσεις του μίσους των λαών του κόσμου, που μεγαλώνει όλο και πιο πολύ! Κι αν ήμασταν όλοι ικανοί να ενωθούμε, για να καταφέρουμε πιο δυνατά και πιο σίγουρα χτυπήματα, για να γίνει πιο αποτελεσματική σ΄ όλες τις μορφές η βοήθεια στους λαούς που μάχονται, ποσό μεγάλο και κοντινό θα ήταν το μέλλον»!

Ότι, στη σημερινή μας Συνδιάσκεψη στην Αθήνα, διατηρούμε το πνεύμα και την παρακαταθήκη ηγετών της αντίστασης, όπως ο Άρης Βελουχιώτης, και ιδιαίτερα ο Νίκος Ζαχαριάδης, αυτός ο μεγάλος γιος και ηγέτης της ελληνικής επανάστασης. Ήταν ο σύντροφος Ζαχαριάδης πάνω απ’ όλα που καθοδήγησε  τον λαό του στη βάση της σοσιαλιστικής επιστήμης και που ποτέ δεν έχασε την πίστη του στη δύναμη και την ικανότητα της εργατικής τάξης, επιβεβαιώνοντας ότι όποιες δυσκολίες και ήττες κι αν προκύπτουν στην πορεία, η ιστορία γράφεται από τις μάζες. Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για την τελική ήττα των ιμπεριαλιστών , γεγονός το οποίο θα διανοίξει εκ νέου τη δυνατότητα προώθησης της ανθρώπινης προόδου και του πολιτισμού.

Ότι δεσμευόμαστε να πορευτούμε προς την τελική νίκη του σοσιαλισμού, ακολουθώντας τα βήματα εκείνων των ηρωικών κομμουνιστών που στάθηκαν σταθερά στην πρώτη γραμμή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ελλάδας τη δεκαετία του 1940. Αυτοί οι σύντροφοι έδειξαν πώς είναι δυνατό και αναγκαίο να συνδυάσουμε τον αντιιμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό με τον σοσιαλιστικό αγώνα, ώστε να κινητοποιήσουμε τις ευρύτερες δυνατές δυνάμεις για το άμεσο στάδιο της επανάστασης, πολλαπλασιάζοντας παράλληλα τις κομμουνιστικές δυνάμεις και δημιουργώντας τo καλύτερο δυνατό θεμέλιο για την περαιτέρω προώθησή τους.

Ότι η οικοδόμηση του ευρύτερου δυνατού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, πρόθυμου και ικανού να αντιμετωπίσει, να αντιταχθεί, να εμποδίσει και να νικήσει την ηγεμονική δράση του νατοϊκού μπλοκ με επικεφαλής τις ΗΠΑ, είναι το κύριο καθήκον της προοδευτικής ανθρωπότητας σήμερα.

Καμία συνεργασία με την ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή και τους φασίστες αντιπροσώπους της! 

Ήττα του εγκληματικού ιμπεριαλιστικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ! 

Νίκη στις ενωμένες δυνάμεις της αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης!

Από epanen

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *