Εκλογές στη Σερβία και ο ρόλος των κομμουνιστών

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, διεξήχθησαν στη Σερβία βουλευτικές και τοπικές εκλογές. Στις βουλευτικές, το κυβερνών «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα» (SNS) του Βούτσιτς κατάφερε να εξασφαλίσει επανεκλογή με ποσοστό 48.01% των ψήφων, ενώ δεύτερος βγήκε ο φιλοδυτικός συνασπισμός κομμάτων «Η Σερβία ενάντια στη βία» (SPN) με ποσοστό 24.36%. Ακολούθησαν το σοσιαλδημοκρατικό SPS, το οποίο βρίσκεται σε συνασπισμό με το SNS, με ποσοστό 6.74%, ο δεξιός-φιλομοναρχικός συνασπισμός NADA (Ελπίδα) με ποσοστό 5.16%, το φιλορωσικό κόμμα του Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς «Εμείς- Η φωνή του λαού» με ποσοστό 4.82% και μια σειρά 6 μειονοτικών κομμάτων με ποσοστά από 1.74% μέχρι 0.31%. Η νίκη του SNS ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα, έχοντας στον νου το φόντο των εκλογών, την ισορροπία πολιτικών δυνάμεων εντός της Σερβίας αλλά και το αυξανόμενο αντιδυτικό αίσθημα του λαού, ειδικά μετά την έναρξη της ΕΣΕ της Ρωσίας. Ο Βούτσιτς, παρά τη γενική φιλοδυτική πολιτική του, αρνείται από την έναρξη της ΕΣΕ να προβεί σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάτι που αφενός του επιτρέπει να προβάλει μια «ουδέτερη» εικόνα στην εκλογική του βάση, η οποία στην πλειοψηφία της είναι κατά της ένταξης της Σερβίας στις δυτικές ολοκληρώσεις (ΕΕ, ΝΑΤΟ), αφετέρου τον φέρνει σε μια θέση μη πλήρους ευθυγράμμισης με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή. Έτσι, παρά την αδυναμία που έδειξε στη διαχείριση των προκλήσεων του καθεστώτος Κούρτι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και την δέσμευση του σε αυτό που αποκαλεί την «Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας», με την μόνη αντιπολίτευση να προτάσσει ακόμα μεγαλύτερο βαθμό υποτέλειας στη Δύση, οι ισορροπίες δυνάμεων δεν άλλαξαν ιδιαίτερα.

Τοπικές εκλογές Βελιγραδίου

Στις τοπικές εκλογές του Βελιγραδίου ωστόσο, βλέπουμε μια άλλη εικόνα. Το SNS εδώ δεν κατάφερε να αποκτήσει αυτοδυναμία, με ποσοστό ψήφων 39.98% έναντι 35.50% του SPN. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό της αντίθεσης επαρχίας-πρωτεύουσας, αντανακλώντας το γεγονός πως η κύρια φιλοδυτική μάζα βρίσκεται πρωτίστως στα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στο Βελιγράδι. Ενθαρρυμένοι από αυτό το γεγονός, οι φορείς του SPN ξεκίνησαν (υποβοηθούμενοι και υποκινούμενοι από τη Δύση) με πρόφαση πιθανή νοθεία των τοπικών εκλογών στο Βελιγράδι μια σειρά πορειών και κινητοποιήσεων, με κύριο αίτημα την ακύρωση όλων των εκλογικών αποτελεσμάτων, βάζοντας ως στόχο δηλαδή την κατάληψη της εξουσίας χρησιμοποιώντας την τυπική πλέον μέθοδο της «πολύχρωμης επανάστασης». Για εκτενέστερη ανάλυση, βλ. «Σερβία: Εκλογές, Μαϊντάν και πολιτικά παιχνίδια». Όπως δείχνουν τα πράγματα, το SNS θα πρέπει είτε να πείσει το κόμμα του Νεστόροβιτς (το οποίο πήρε 5.50% των ψήφων) να ενταχθεί σε συνασπισμό μαζί του, είτε να εξαγοράσει μεμονωμένους πολιτικούς να ενταχθούν μαζί του, για να μπορέσει να αποφύγει νέο γύρο εκλογών.

Εκλογική επιτυχία των κομμουνιστών

Ως κομμουνιστές γνωρίζουμε πως ούτε το φιλοδυτικό SNS, αλλά ούτε το ακόμα πιο φιλοδυτικό, πρακτορικό μόρφωμα του SPN έχουν στόχο να προστατέψουν τα εθνικά συμφέροντα του Σέρβικου λαού από τον επιτιθέμενο ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό. Μόνο οι κομμουνιστές είναι ικανοί και σε θέση να φέρουν εις πέρας αυτό το καθήκον. Μετά από 20 χρόνια, ο Σέρβικος λαός είχε ξανά την επιλογή μιας κόκκινης ψήφου, με 7 μέλη του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (NKPJ) και της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (SKOJ) να βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της Ρωσικής Παράταξης του Σλόμπονταν Νίκολιτς. Από μόνο του αυτό αποτελεί μια νίκη για τους συντρόφους μας, καθώς στο πλαίσιο αυτής της μετωπικής δράσης μπόρεσαν να υπερβούν τα εμπόδια που βάζει το Σέρβικο αστικό κράτος στη συμμετοχή μικρών κομμάτων στις εκλογές, μέσω των νόμων που απαιτούν παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως π.χ. τη συλλογή πάνω από 10.000 υπογραφές για τα μη μειονοτικά κόμματα. Οι σύντροφοί μας δεν πέτυχαν μόνο να συμπεριληφθούν στις εκλογικές λίστες, αλλά με την προεκλογική τους εκστρατεία κατάφεραν να εξασφαλίσουν για τον συνασπισμό τους μία θέση εντός της βουλής. Με τη συμβολή τους, ο συνδυασμός στον οποίο συμμετείχαν σχεδόν διπλασίασε τις ψήφους του έναντι του αποτελέσματος που είχε σημειώσει  η Ρωσική Παράταξη μόνη της στις προηγούμενες εκλογές, φτάνοντας τις 13.356.

Στην προσπάθεια τους αυτή, δέχτηκαν πολιτικές, προσωπικές, ακόμα και σωματικές επιθέσεις, προκλήσεις στις οποίες κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Καθώς ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος οξύνεται, οι πιέσεις του επιτιθέμενου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ιμπεριαλιστικού άξονα προς τη Σερβία είναι σίγουρο πως θα εντατικοποιηθούν. Το καθήκον της οικοδόμησης ενός κινήματος ικανού να στρέψει το αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα του Σέρβικου λαού προς μια θετική προοπτική πέφτει στα χέρια των συντρόφων μας. Τους συγχαίρουμε για την επιτυχία τους, και δηλώνουμε ξανά πως τους θεωρούμε ικανούς να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα που τους θέτει η ιστορική συγκυρία.

«Επαναστατική Ενοποίηση» Ελλάδα,

Μέλος της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας

Από epanen

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *