Οι επαναστατικές δυνάμεις του κόσμου είναι ακλόνητα ενωμένες κάτω από το λάβαρο του αντιιμπεριαλισμού και μάχονται για την τελική νίκη!

Στέφαν Τσο, Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα

Τα Βαλκάνια και η Κορεατική Χερσόνησος διαθέτουν ένα σημαντικό ιστορικό κοινό στοιχείο από τον 20ό αιώνα: και οι δύο έπεσαν θύματα του Ψυχρού Πολέμου και υπέφεραν από σφαγές και φασισμό. Ο φασισμός εδώ δεν αναφέρεται σε μια εκδοχή του ιμπεριαλισμού, αλλά σε μία από τις δυο κύριες μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ιμπεριαλισμός για να κυβερνά μέσω νεοαποικιακών καθεστώτων πληρεξουσίων: είτε τον φασισμό είτε τον νεοφιλελευθερισμό. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στα Βαλκάνια που ανακόπηκε στην πορεία της προς το σοσιαλισμό και βυθίστηκε στην παραφροσύνη του φασισμού. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς παράδειγμα με τη Νότια Κορέα στην κορεατική χερσόνησο, η οποία εμποδίστηκε να περάσει σε ένα νέο στάδιο κοινωνικής ανάπτυξης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χρειάστηκε να περάσει τη δοκιμασία του εμφυλίου πολέμου και του φασισμού. Κατά συνέπεια, τα κοινωνικά τους κινήματα ενισχύθηκαν με διαλεκτικό τρόπο, γεγονός που εξηγεί γιατί σήμερα, μπροστά σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, οι δύο αυτές χώρες έχουν γίνει οι σημαντικότερες εστίες κοινωνικής επανάστασης. Πραγματοποιήσαμε το διεθνές συνέδριο της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας τον περασμένο Δεκέμβριο στο Βελιγράδι της Σερβίας, η οποία κληρονόμησε την παράδοση της Γιουγκοσλαβίας και μοιράζεται τη σημαντική ιστορία των Βαλκανίων, και σήμερα πραγματοποιούμε ένα εξίσου σημαντικό συνέδριο στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται εδώ.

Η Νότια Κορέα βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου. Ενώ στην Ανατολική Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία ξέσπασε το 2022, στην Ανατολική Ασία επίκειται ο πόλεμος στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν το 2023. Στη ρίζα αυτής της κατάστασης, όπου δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν ξεσπούσε τώρα πόλεμος, βρίσκεται η επιθετική προκλητικότητα των ιμπεριαλιστών. Όπως γνωρίζουμε, από τον 20ό αιώνα, ο ιμπεριαλισμός ευθύνεται αποκλειστικά για τους πολέμους, είτε πρόκειται για παγκόσμιους είτε για τοπικούς πολέμους. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Πόλεμος της Κορέας, ο Πόλεμος του Βιετνάμ, ο Πόλεμος του Ιράκ και ο Πόλεμος της Συρίας διεξήχθησαν από τον ιμπεριαλισμό.

Ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι διαφορετικός. Το ενορχηστρωμένο από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014 και η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ οκταετής σφαγή στο Ντονμπάς από το 2014 έως το 2022 ήταν ένας συνδυασμός ιμπεριαλιστικής χειραγώγησης και φασιστικής κτηνωδίας, μια καλοσχεδιασμένη προβοκάτσια για την εισβολή στη Ρωσία. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, στο πλαίσιο της διαβόητης “Μεγάλης Στρατηγικής της Σκακιέρας” του Μπρεζίνσκι, υποστήριζε νεοναζιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος Αζόφ, και χειραγωγούσε μέσω επιχειρήσεων ” ψευδούς σημαίας” και ” ψευδών ειδήσεων” περιμένοντας την καταλληλότερη στιγμή. Φυσικά, η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάρει μια κατεπείγουσα απόφαση, αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να διαλυθεί από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα όπως η Γιουγκοσλαβία. Έτσι ξεκίνησε η “Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση” και τώρα, όπως κηρύχθηκε στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της Νίκης, ο “πραγματικός πόλεμος” είναι προ των πυλών. Οι ιμπεριαλιστικές προκλήσεις, ειδικά οι προκλήσεις του ΝΑΤΟ μέσω της Ουκρανίας, θα συνεχίσουν να εντείνονται, με τη Ρωσία να λαμβάνει αμυντική στάση μέχρι εκείνη τη στιγμή που θα προβεί σε αποφασιστική αντεπίθεση. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι αυτή η αντεπίθεση συνδέεται με τον πόλεμο στην Ανατολική Ασία.

Η Βόρεια Κορέα και η Κίνα διεξήγαγαν αντίστοιχα τριήμερες κοινές επιχειρήσεις/ασκήσεις τον Νοέμβριο του 2022 και τον Απρίλιο του 2023. Η Βόρεια Κορέα επανέλαβε μάλιστα το σχέδιο επιχείρησης της πρώτης ημέρας την 4η ημέρα. Φυσικά, τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και η Κίνα διεξήγαγαν αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις όντας σε αυτοάμυνα, ως αντίμετρο ενάντια στον επιθετικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων όλων των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών και πολιτικών προκλήσεων. Ειδικότερα, πέρυσι, η Βόρεια Κορέα ανταπάντησε στις σχεδόν καθημερινές ασκήσεις πυρηνικού πολέμου που αποτελούσαν μέρος της μαζικής κοινής αεροπορικής άσκησης ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας με την ονομασία “Vigilant Ace” τον Νοέμβριο, συνδυάζοντας έναν άνευ προηγουμένου αριθμό 500 πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών, με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διαφόρων πυραύλων. Η Κίνα αντέδρασε στην επίσκεψη της προέδρου Tsai Ing-wen στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, αντέδρασε επίσης στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν τον περασμένο Αύγουστο με δοκιμές πυραύλων και ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις που περικύκλωσαν την Ταϊβάν, ενώ η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε επίσης δοκιμαστικά δυο τακτικής εμβέλειας πυραύλους κρουζ προς την Okinawa, μια αμερικανική στρατιωτική βάση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε έναν πόλεμο στην Ταϊβάν. Είναι πλέον κοινώς γνωστό, ακόμη και στα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, ότι αν ξεσπάσει ένας από τους δυο πολέμους, της Νότιας Κορέας ή της Ταϊβάν, θα ακολουθήσει αυτόματα ο άλλος. Πρόσφατα, το Yonhap, ένα αντιπροσωπευτικό νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε ότι η αγορά και πώληση χρυσού από την Κίνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι οι εξαγωγές όπλων της τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν μειωθεί κατά 23% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, κάνοντας έναν παραλληλισμό με το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ξέσπασε όταν οι εξαγωγές της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 31% σε ένα αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Επισήμανε επίσης το γεγονός ότι ενώ η 30ετής αντιπαράθεση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχε οδηγήσει στην επικράτηση τελικά της ειρήνης, η τελευταία περίοδος είναι εντελώς διαφορετική.

Μάλιστα πρόσφατα, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συνάντηση της G7 στη Χιροσίμα από τις 19 έως τις 21 Μαΐου για να επιταχύνουν την οριστικοποίηση του σχηματισμού μιας ασιατικής εκδοχής του ΝΑΤΟ. Ακόμη και ο Ζελένσκι συμμετείχε στη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκαν οι επιθετικές προθέσεις για την επέκταση του πολέμου της Ουκρανίας στην Ανατολική Ευρώπη στους πολέμους της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν στην Ανατολική Ασία, και πιο απροκάλυπτα, των μεθόδων του “πολέμου δι’ αντιπροσώπων” και του “υβριδικού πολέμου” που βασίζονται στη στρατηγική του “Νέου Ψυχρού Πολέμου”. Σε απάντηση, η Κίνα επιδίωξε να αναπτύξει σχέσεις με τις πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας και η Ρωσία έστειλε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της για την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Το γεγονός αυτό ευθυγραμμίζεται με τη διπλωματική εκστρατεία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία περιελάμβανε επισκέψεις στη Σαουδική Αραβία στα τέλη του περασμένου έτους και στη Ρωσία φέτος, καθώς και την πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Μακρόν και του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα στην Κίνα φέτος. Χαρακτηριστικό στοιχείο της στρατηγικής ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, με επίκεντρο τη σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, αποτελεί η ενότητα του αραβικού κόσμου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και ο κλονισμός της ισχύος της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Εν ολίγοις, οι αποδυναμωμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να μετατρέψουν την κατάσταση σε νέο πόλεμο, ενώ η αντιιμπεριαλιστική γραμμή μεταξύ της σοσιαλιστικής Βόρειας Κορέας, της Κίνας και των καπιταλιστικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ενισχύεται σε διάφορα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η Βόρεια Κορέα άλλαξε τη στάση της από «ισχύς στην ισχύ και καλή θέληση στην καλή θέληση» σε «ισχύς στην ισχύ» ως απάντηση στην αμερικανική πολιτική δυο ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, από το 8ο Συνέδριο του Κόμματος το 2021, η Βόρεια Κορέα πρότεινε και εφάρμοσε ένα “νέο μονοπάτι”, που ονομάζεται «μη ειρηνική ανεξαρτησία και ειρηνική επανένωση», δηλαδή να λύσει το πρόβλημα της ανεξαρτησίας μη ειρηνικά και στη συνέχεια να λύσει το πρόβλημα της επανένωσης ειρηνικά. Αυτό σημαίνει ότι αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα συνεχίσουν να διεξάγουν πολεμικούς ελιγμούς εναντίον της Βόρειας Κορέας, ο Βορράς θα εξαλείψει τελικά την κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς πολεμοκάπηλους του Νότου μέσω της μη ειρηνικής χρήσης αυτοάμυνας, θα  εξουδετερώσει τον αμερικανικό στρατό, θα αποτρέψει την ιαπωνική στρατιωτική επέμβαση, θα εκκαθαρίσει τις φιλοαμερικανικές και φιλοϊαπωνικές δυνάμεις στο Νότο και θα εγκαθιδρύσει μια δημοκρατική κυβέρνηση για να επιτύχει την ειρηνική ομοσπονδιακή επανένωση με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση στον Βορρά. Αν συμβεί αυτό, από τη σκοπιά του Βορρά, ο πόλεμος στη Νότια Κορέα θα είναι ένας πόλεμος εναντίον του αμερικανικού στρατού, ο οποίος εισήλθε στο Νότο ως στρατός κατοχής και διατηρεί τον έλεγχο της επιχειρησιακής εξουσίας του Νότου, ένας πόλεμος εθνικής απελευθέρωσης και εθνικής επανένωσης και ένας δίκαιος πόλεμος στον οποίο η Κορέα, η οποία ήταν ένα ενιαίο έθνος για μισή χιλιετία, θα ενωθεί και πάλι. Αντίθετα, θα είναι ένας ιμπεριαλιστικός και άδικος πόλεμος από την πλευρά των ΗΠΑ.

Παρά την αλήθεια αυτή, ορισμένες κομμουνιστικές δυνάμεις, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, χαρακτηρίζουν τη Νότια Κορέα ιμπεριαλιστική και τον πόλεμο στη Νότια Κορέα ως ενδοϊμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτό συμβαίνει επειδή θεωρούν και τον σοσιαλιστικό Βορρά ιμπεριαλιστικό.

Αυτή η παράλογη άποψη δεν είναι θεωρία, αλλά ψευδοθεωρία, μια παράξενη και χοντροκομμένη αντίληψη που διαδίδεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με το όνομα “θεωρία της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας”. Πρώτα απ’ όλα, αυτή η αναθεωρητική θεωρία, η οποία αρνείται το βασικό περιεχόμενο του έργου του Λένιν “Ιμπεριαλισμός, το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού”, θεωρεί κάθε καπιταλισμό, ιμπεριαλισμό. Ως αποτέλεσμα, αρνείται τη σημασία των αντιιμπεριαλιστικών εθνικοαπελευθερωτικών επαναστάσεων στον Τρίτο Κόσμο και τις τακτικές του αντιφασιστικού μετώπου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επιμένει μόνο στην ταξική απελευθέρωση και τη σοσιαλιστική επανάσταση. Τελικά, η γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που υποστηρίζει αυτή την μικροαστική θεωρία που έχει τις ρίζες της στον καουτσκισμό, τον τροτσκισμό και τον μεταμοντερνισμό, είναι αναθεωρητισμός και οπορτουνισμός, ενώ το σημερινό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προωθεί τον διεθνή σεχταρισμό και διχάζει άλλα κόμματα με τις ψευδείς θεωρίες του. Με την άνοδο του σύγχρονου αναθεωρητισμού του Χρουστσόφ και την απομάκρυνση του Νίκου Ζαχαριάδη και άλλων επαναστατών από το κόμμα, φαίνεται ότι ο αναθεωρητισμός και ο οπορτουνισμός άρχισαν να παγιώνονται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Βέβαια, πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ του αναθεωρητισμού εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και του ίδιου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Δεν είναι το ίδιο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στο οποίο αντιτασσόμαστε, αλλά ο αναθεωρητισμός και ο οπορτουνισμός στο εσωτερικό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει πεισθεί περισσότερο για τη “θεωρία της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας”, επιβάλλοντας αυτή τη λανθασμένη γραμμή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και βαθαίνοντας τις διαιρέσεις. Εν μέσω αυτής της επείγουσας κατάστασης και με συνείδηση της βαρύτητας των προβλημάτων, σχηματίστηκε η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα τον Οκτώβριο του 2022 με μια διεθνή συνδιάσκεψη στο Παρίσι, με τρεις στόχους: αντιιμπεριαλιστική μαζική πάλη, ιδεολογικός πόλεμος και ενίσχυση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Με βασικές μεθόδους τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και την παγκόσμια αντιιμπεριαλιστική πάλη, η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα πετυχαίνει δυναμικά τους θεμελιώδεις στόχους της, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις στο Βελιγράδι της Σερβίας τον Δεκέμβριο του 2022, στο Καράκας της Βενεζουέλας τον Μάρτιο του 2023 και στη Γκουανγκτζού και τη Σεούλ της Νότιας Κορέας τον Μάιο.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι όσο πιο σκληρά χτυπάει κανείς ένα τσακμάκι, τόσο πιο λαμπρά σπινθηροβολεί, και ότι η μαχητική πρακτική πάλη και η αιχμηρή ιδεολογική πάλη της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας θα συνεχίσει να σπινθηροβολεί όλο και πιο λαμπρά, συμβάλλοντας στη διόρθωση των λαθών μέσα στο παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και ενισχύοντας το νέο ρεύμα της ενότητας. Έχοντας ως επαναστατική μας πεποίθηση τις επιστημονικές ιδέες της εργατικής τάξης, αποδεδειγμένες από την ιστορία και την πράξη, και φωνάζοντας τα συνθήματα “Εργάτες του κόσμου, ενωθείτε” και “Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος”, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αταλάντευτα μπροστά σε όλες τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες, σε σταθερή αλληλεγγύη με τις επαναστατικές δυνάμεις στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συντρόφων της ελληνικής επανάστασης, και θα προχωρήσουμε μέχρι να φέρουμε την τελική νίκη.

Από epanen

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *