Συνέντευξη στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Ο Στέφαν αναφέρει πως «το Κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας (PDP) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Το προκάτοχό του κόμμα ήταν το Ενοποιημένο Προοδευτικό Κόμμα, το οποίο διαλύθηκε παράνομα τον Δεκέμβριο του 2011 από τη φασιστική κυβέρνηση της Παρκ Γκουν-Χι. Το Ενοποιημένο Προοδευτικό Κόμμα ήταν άμεσος διάδοχος του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2000, και το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα ήταν ο διάδοχος του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ιδρύθηκε το 1990 και ουσιαστικά διαλύθηκε από το στρατιωτικό καθεστώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το PDP χρησιμοποιεί τη συντομογραφία του Λαϊκού Κόμματος». Ο ίδιος επισημαίνει πως «το PDP είναι το μοναδικό επαναστατικό κόμμα στη Νότια Κορέα και το μοναδικό κόμμα του οποίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού και την επίτευξη της ομοσπονδιακής επανένωσης. Όλα τα άλλα κόμματα είναι σοσιαλδημοκρατικά, οπορτουνιστικά ή αντιδραστικά. Το PDP πραγματοποιεί το συνέδριό του κάθε πέντε χρόνια και πρόσφατα πραγματοποίησε το τρίτο του συνέδριο».

Σε ό,τι αφορά τη δράση του, «το PDP πραγματοποιεί 24ωρη διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ για περισσότερες από 2.000 ημέρες, καθώς και στο Άγαλμα του Κοριτσιού της Ειρήνης μπροστά από την ιαπωνική πρεσβεία για ακόμη περισσότερο καιρό. Μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, η “Αντιφασιστική Λαϊκή Δράση”, την οποία οργάνωσε το PDP, πραγματοποιεί διαδήλωση κάθε Παρασκευή και το “Αρχηγείο για τους αντι-αμερικανικούς αγώνες”, το οποίο επίσης οργάνωσε το PDP, πραγματοποιεί διαδήλωση κάθε Σάββατο». Ακόμα, «το PDP διοργανώνει το “Διεθνές Κορεάτικο Φόρουμ” σχεδόν κάθε χρόνο από το 2008, και μέσω των διεθνών διασκέψεων που το ανέπτυξαν, το PDP σχημάτισε την Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα τον Οκτώβριο του 2022, στο Παρίσι, μαζί με κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας – Μαρξιστικό Λενινιστικό (CPGB-ML) του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Πλατφόρμα πραγματοποίησε τη Διεθνή Συνδιάσκεψη στο Βελιγράδι τον Δεκέμβριο του 2022, τη Διεθνή Συνδιάσκεψη στο Καράκας τον Μάρτιο του 2023 και τη Διεθνή Συνδιάσκεψη στη Σεούλ τον Μάιο, και συνεχίζει να οργανώνει κάθε μήνα παγκόσμιους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Η Πλατφόρμα διαθέτει ιστοσελίδα, ειδησεογραφικό ιστότοπο “Platform News” και μηνιαίο όργανο “Platform”».

«Οι διακορεατικές σχέσεις βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση στην ιστορία, μοιάζοντας με τις παραμονές ενός πολέμου»

Αφού ζητήσαμε από τον συνομιλητή μας να αναφερθεί στην κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, τον χαρακτήρα του καθεστώτος της Ν. Κορέας και τις σχέσεις με τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, μας εξηγεί ότι «η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται σήμερα στο χείλος του πολέμου. Το 2022 ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία στην Ανατολική Ευρώπη και το 2023 ελλοχεύουν οι πόλεμοι στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν στην Ανατολική Ασία. Πρόσφατα, η σύνοδος κορυφής της G7 πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, από τις 19 έως τις 21 Μαΐου, και ακόμη και ο Ζελένσκι συμμετείχε και ζήτησε τη δημιουργία μιας ασιατικής εκδοχής του ΝΑΤΟ. Ο Γιουν Σουκ-γέολ, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές πέρυσι, είναι ένα απόλυτο τσιράκι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είναι μια φιλοαμερικανική φασιστική μαριονέτα».

Τονίζεί πως «η Νότια Κορέα είναι μια αποικιοκρατούμενη κοινωνία που δεν είχε ποτέ ανεξάρτητη κυβέρνηση από τότε που ο στρατός των ΗΠΑ εισήλθε στη χώρα ως στρατός κατοχής τον Σεπτέμβριο του 1945 και μετατράπηκε από μια αποικιοκρατούμενη ημι-φεουδαρχική κοινωνία σε μια αποικιοκρατούμενη ημι-καπιταλιστική κοινωνία γύρω στο 1980. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ανεξάρτητες κυβερνήσεις, είτε πρόκειται για τη στρατιωτική φασιστική κυβέρνηση, είτε για την πολιτική φασιστική κυβέρνηση, είτε ακόμη και για τη ρεφορμιστική κυβέρνηση, είναι όλες υποταγμένες φιλοαμερικανικές και αντι-βορειοκορεατικές, αντι-ενοποιητικές κυβερνήσεις. Η φασιστική κυβέρνηση προσπαθούσε πάντα να ξεφύγει από τη δική της πολιτική και οικονομική κρίση με πολεμικούς ελιγμούς εναντίον της Βόρειας Κορέας, και η ρεφορμιστική κυβέρνηση διεξήγαγε συνομιλίες με τον Βορρά, αλλά ποτέ δεν υπήρξε αποφασιστική πρόοδος. Στο τέλος, η φιλοαμερικανική φασιστική πολεμοκάπηλη κυβέρνηση Γιουν Σουκ-γέολ ήρθε στην εξουσία, και τώρα οι διακορεατικές σχέσεις βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση στην ιστορία, μοιάζοντας με τις παραμονές ενός πολέμου. Η κυβέρνηση Γιουν Σουκ-γέολ είναι ένα άνευ προηγουμένου γεράκι πολέμου που ανακήρυξε τη Βόρεια Κορέα ως “κύριο εχθρό” και ζήτησε πυρηνικό προληπτικό χτύπημα κατά του Βορρά. Ο Γιουν Σουκ-γέολ, ένας φιλοαμερικανός φασίστας πολεμοκάπηλος που είναι συνδυασμός Ποροσένκο και Ζελένσκι, έχει ήδη χαρακτηριστεί ως στόχος “ανατροπής” πέρα από την “παραίτηση” από τον λαό της Νότιας Κορέας και λαϊκές διαδηλώσεις με κεριά πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στην πλατεία Γκουανγκουαμούν στο κέντρο της Σεούλ».

Ένας πόλεμος δύο μέτωπα: «Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν τον “πόλεμο δι’ αντιπροσώπων” στην Ουκρανία θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν».

Στη συνέχεια, ζητήσαμε ένα σχόλιο για τον εξελισσόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, τις ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον των αντιιμπεριαλιστικών και σοσιαλιστικών κυβερνήσεων και την προσπάθειά τους να ανοίξουν ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο στην Άπω Ανατολή, ενάντια στην Κορέα και Κίνα. Απαντά ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αναχθεί στο πραξικόπημα του Μαϊντάν που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ, μόλις το 2004, και στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Ευρώπης το 1991. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που εξέθρεψαν νεοναζιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία με βάση τη διαβόητη στρατηγική της “Μεγάλης Σκακιέρας” του Μπρεζίνσκι, απέσπασαν με τη βία τον έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς και πέρα από τη σφαγή των εθνοτικών Ρώσων εισέβαλαν ουσιαστικά στη Ρωσία και προσπάθησαν να διαλύσουν και να καταλάβουν τη Ρωσία σαν να ήταν η Γιουγκοσλαβία μέσω διαφόρων “έγχρωμων επαναστάσεων”».

Στο μεταξύ, «η σοσιαλιστική Βόρεια Κορέα και η σοσιαλιστική Κίνα επιβεβαίωσαν ότι αν μια από τις δύο έχει πόλεμο κατά του ιμπεριαλισμού, η άλλη θα συμμετάσχει άνευ όρων σε αυτόν, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ του προέδρου Κιμ Ιλ Σουνγκ και του πρωθυπουργού Τσου εν Λάι το 1961 και επαναβεβαιώθηκε στη νέα συμφωνία μεταξύ του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2019. Η Βόρεια Κορέα και η Κίνα ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ανεχθούν πλέον τις ιμπεριαλιστικές προκλήσεις στην Ανατολική Ασία, όπως τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας στη Νότια Κορέα και το αυτονομιστικό κίνημα στην Ταϊβάν, με τον ίδιο τρόπο που δεν τις ανέχτηκε η Ρωσία στην Ουκρανία στην Ανατολική Ευρώπη».

Επισημαίνει πως «οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης επιχειρούν να ξεφύγουν από τη γενικευμένη και καθοριστικής σημασίας κρίση του ιμπεριαλισμού χαράσσοντας μια στρατηγική “νέου ψυχρού πολέμου”, ειδικότερα προσπαθώντας να ανατρέψουν το σοσιαλιστικό σύστημα της Βόρειας Κορέας και της Κίνας. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν τον “πόλεμο δι’ αντιπροσώπων” στην Ουκρανία για να διαλύσουν τους αντιπάλους τους θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Η Ιαπωνία έγινε ήδη να μετατραπεί σε στρατιωτική βάση σε μεγαλύτερο βαθμό από την Πολωνία και από πέρυσι και φέτος πραγματοποιούνται ασκήσεις πυρηνικού πολέμου για την εισβολή στη Βόρεια Κορέα και την Κίνα στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας, ενώ η ασιατική εκδοχή του ΝΑΤΟ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης. Ακόμη και τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης στη Νότια Κορέα προβλέπουν πόλεμο».

«Ενωτικός αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού»

«Οι τρεις στόχοι της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας, η οποία συσπειρώνει κομμουνιστικά κόμματα και αντιιμπεριαλιστικές πολιτικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, είναι η προώθηση του αντιιμπεριαλιστικού μαζικού αγώνα, η διεξαγωγή ιδεολογικού πολέμου κατά των οπορτουνιστικών δυνάμεων και η ενίσχυση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οργανώνουμε διεθνείς διασκέψεις σε διαφορετικές ηπείρους περίπου κάθε τρεις μήνες και διοργανώνουμε μηνιαίες παγκόσμιες αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις. Εκδίδουμε επίσης έναν ιστότοπο της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας, έναν ιστότοπο ειδήσεων και ένα μηνιαίο όργανο. Ειδικότερα, το μηνιαίο όργανο “Πλατφόρμα”, το οποίο ξεκίνησε την 1η Ιουνίου φέτος, αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ιδεολογική μάχη» προσθέτει σε ερώτησή μας για το εγχείρημα της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας.

«Όπως γνωρίζουμε, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η σοσιαλιστική ΕΣΣΔ νίκησε σχηματίζοντας ένα παγκόσμιο αντιφασιστικό μέτωπο με την ιμπεριαλιστική Αμερική και τη Βρετανία. Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει, θα κερδηθεί από τη σοσιαλιστική Βόρεια Κορέα και την Κίνα που σχηματίζουν ένα παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο με την καπιταλιστική Ρωσία. Αυτό θα σημάνει την ανάδειξη ενός νέου κύματος εξεγέρσεων που θα ξεπεράσει εκείνο της περιόδου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ενωμένος αγώνας κομμουνιστικών και μη κομμουνιστικών δυνάμεων κάτω από το λάβαρο του αντιιμπεριαλισμού θα δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στον ιμπεριαλισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε πτωτική τροχιά, και θα επιφέρει ένα σημαντικό βήμα στο μετασχηματισμό και την πρόοδο. Ο αντιιμπεριαλισμός είναι το μόνο λάβαρο μεγάλης ενότητας που μπορεί να ενώσει όλους εκείνους που στέκονται σήμερα στο πλευρό της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της συνείδησης. Η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα θα συνεχίσει να πρωτοπορεί δυναμικά στην εκπλήρωση της ιστορικής της αποστολής» καταλήγει.

Πηγή