Προς τα Κόμματα που έχουν επαφές με το ECI και το ICR

20 Σεπτεμβρίου 2023

Από τους συντάκτες του δικτυακού τόπου της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας (εντός Ουκρανίας): Δημοσιεύουμε την έκκληση των Ούγγρων συντρόφων προς τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ECI). Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε πλήρως με όλα τα συμπεράσματα του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος. Ορισμένες από τις εκτιμήσεις μας περιγράφονται στα σχόλια.

Αγαπητοί σύντροφοι!

1. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα καταδικάζει τις πρόσφατες ενέργειες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) που διέλυσε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία και έθεσε απαράδεκτες απαιτήσεις για την περαιτέρω εργασία της ICR.

Αναρωτιόμαστε γιατί κομμουνιστικά κόμματα όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, το οποίο έχει μακρά ιστορική εμπειρία, υποστηρίζουν αυτές τις ενέργειες.

Παρ’ όλα αυτά, το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα δεν έχει εξαπολύσει ποτέ πολιτικές ή ιδεολογικές επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ[1], ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε στο μέλλον. Ο εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός, όχι τα κομμουνιστικά κόμματα που δεν συμμερίζονται τις απόψεις μας.

2. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα πιστεύει ότι οι υπάρχουσες μορφές διεθνούς συνεργασίας μεταξύ κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων προήλθαν από την κατάσταση που ακολούθησε την κατάρρευση των σοσιαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Οι υπάρχουσες μορφές συνεργασίας συνέβαλαν στη φυσική και πολιτική διατήρηση των κομμουνιστικών κομμάτων.

Τώρα η κατάσταση αλλάζει. Δεν υπάρχει ακόμα επαναστατική κατάσταση, αλλά η κρίση του καπιταλισμού, η κατάρρευση της ΕΕ, η μετανάστευση, ο πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να αλλάξουν την κατάσταση πολύ γρήγορα και να οδηγήσουν σε μια επαναστατική κατάσταση όπου πρέπει να εκπληρώσουμε την ιστορική μας αποστολή.

Χρειαζόμαστε νέες μορφές συνεργασίας τόσο σε διμερείς όσο και σε πολυμερείς επαφές.

3. Τα ECI και ICR είναι επίσης τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών.

Η πολιτική του ΚΚΕ και ορισμένων άλλων κομμάτων ήταν ο κύριος λόγος για την κατάρρευση αυτών των φόρουμ, αλλά έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

Τα ECI και ICR δεν έγιναν ποτέ πραγματικά επιχειρησιακά φόρουμ. Παρήγαγαν ουσιαστικά μόνο έγγραφα που μπορεί να ήταν πολύ ενδιαφέροντα, αλλά δεν βοήθησαν το συγκεκριμένο έργο των εμπλεκόμενων μερών.

Τα ECI και ICR δεν βοήθησαν στην ενίσχυση της επιρροής μας στο ευρωπαϊκό κομμουνιστικό κίνημα. Δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε την υποστήριξη σημαντικών νέων πολιτικών παραγόντων.

Πιστεύουμε ότι είναι μάταιο να επιμένουμε στη διατήρηση αυτών των φόρουμ. Πρέπει να δούμε ότι αυτές οι μορφές είναι ξεπερασμένες, χρειάζονται νέες[2].

Πρέπει επίσης να δούμε ότι κανένας από εμάς δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει τα αναδιοργανωμένα ICR και ECI.

Τα κόμματά μας δεν έχουν την τεχνική και οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν στην υφιστάμενη μορφή.

4. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα πιστεύει ότι το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος ορίζει σαφώς ποιος είναι κομμουνιστής και ποιος όχι. Δεν χρειαζόμαστε αναθεώρηση αυτού του εγγράφου.

Ο μαρξισμός είναι κοινή ιδιοκτησία όλων των κομμάτων, αλλά η εφαρμογή του μαρξισμού είναι δικαίωμα και καθήκον κάθε κόμματος.

5. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα προτείνει:

Να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο κάθε περαιτέρω βήματος.

Να αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα νέο σύστημα συνεργασίας. Στόχος: τακτική ενημέρωση, μελέτη και εφαρμογή της συγκεκριμένης εμπειρίας και συντονισμός των δράσεων.

Εισαγωγή μιας νέας αρχής χρηματοδότησης των συνεδρίων και των συναντήσεων. Το κόμμα -διοργανωτής αναλαμβάνει τα έξοδα των συνεδριακών εγκαταστάσεων. Όλα τα άλλα έξοδα βαρύνουν τα συμμετέχοντα μέρη[3]. (Πραγματοποιήσαμε ήδη μια τέτοια συνάντηση στην Κούβα κατά τη διάρκεια της τελευταίας IMCWP).

Να πραγματοποιήσουμε μια διαβούλευση των κομμάτων μας στη Σμύρνη και να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα.

Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

[Σχόλιο του ΚΕΚΡ].

[1] ” “…Να μην προβούμε σε πολιτικές ή ιδεολογικές επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ”; Αλλά και ενέργειες όπως η απόπειρα διάλυσης της ECI δεν μπορούν να μείνουν χωρίς προσοχή!

Και πώς είναι δυνατόν να μείνει χωρίς προσοχή η αναθεώρηση μιας σειράς θέσεων του Κ. Μαρξ και του Β.Ι. Λένιν για να δικαιολογηθεί η υποστήριξη εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ της επίσημης θέσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη σημερινή σύγκρουση στην Ουκρανία;

Αυτά δεν είναι επιθέσεις, είναι μια φυσιολογική συζήτηση, και είναι απαραίτητη!

Και αυτή η συζήτηση πρέπει να είναι σκληρή και με μαρξιστικές αρχές. Αποκλειστικά σε ταξική βάση.

(Στο εξής σχόλια της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας (εντός Ουκρανίας)).

[2] Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι καιρός να εγκαταλείψουμε την όλη προσπάθεια, όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία και απλά να διαλύσουμε την οργάνωση.

Πιστεύουμε ότι, ακόμη και αν αυτά τα φόρουμ είναι ξεπερασμένα από ορισμένες απόψεις, είναι απαραίτητο να τα διατηρήσουμε και να τα εκσυγχρονίσουμε και να τα προσαρμόσουμε στις νέες απαιτήσεις της ταξικής πάλης. Ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε εποικοδομητικά για την αναδιοργάνωση των ECI και ICR, μέχρι την εξέλιξη της ECI σε Κομμουνιστική Διεθνή μακροπρόθεσμα. Λοιπόν, οι ηγέτες των κομμάτων των οποίων τα συμφέροντα έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος μπορούν να προσπαθήσουν να αποσύρουν μονομερώς τα κόμματά τους από την ECI και να μην παρεμβαίνουν στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του διεθνούς φόρουμ.

Η διάλυση της ECI, κατά τη γνώμη μας, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για το παγκόσμιο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, κάτι που είναι εντελώς αντίστοιχο με τα συμφέροντα των ταξικών μας εχθρών.

Και, ίσως, η ECI να γίνει η δύναμη που θα προωθήσει μια νέα κοινωνική επανάσταση.

Και τα κόμματα, τα οποία σκέφτονται περισσότερο τη διατήρηση του νομικού τους καθεστώτος, δεν υποχρεώνονται να διακινδυνεύσουν αυτό το καθεστώς.

[3] Και έτσι να χαθούν κόμματα που δεν είναι σε θέση, για διάφορους λόγους, να διαθέσουν επαρκή κονδύλια για τους αντιπροσώπους τους κατά τη διάρκεια των συνεδρίων. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτά τα κόμματα είναι εργατικά, όχι αστικά, οι οικονομικοί κύκλοι δεν θα πληρώσουν για τις δραστηριότητές τους.

Πηγή: Ιστοσελίδα της ΕΚΟ (Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας)

Από epanen

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *